Ukusno?
19

Finski pekari lansirali hljeb od mljevenih zrikavaca

FENA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Finska pekarnica Fazer lansirala je prvi hljeb na svijetu koji se radi od insekata i koji je ponuđen kupcima u trgovinama. Hljeb napravljen od brašna u kojemu su i mljeveni osušeni zrikavci kao i sjemenke sadrži više proteina od normalnog pšeničnog hljeba. Svaki hljeb sadrži 70 zrikavaca i košta 3.99 eura što je jedan do dva eura više od normalnog hljeba.

"Nudi potrošačima dobar izvor proteina i nudi im jednostavni način da se upoznaju s hranom od insekata", smatra voditelj inovacija Juhani Sibakov.

Zahtjevi za pronalaženjem novih izvora hrane i želja da se prema životinjama odnosi humanije povećali su interes za korištenjem insekata kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja.

U studenome Finska se pridružila zemljama poput Britanije, Holandije, Belgije, Austrije i Danske u izdavanju dozvola za uzgoj insekata i njihovo korištenje u proizvodnji hrane.

Sibakov je kazao da je Fazer osmislio hljeb još prošlog ljeta no morao je pričekati usvajanje propisa kako bi izašao na tržište.

UN procjenjuje da najmanje dvije milijarde ljudi u svijetu jedu insekte i njih više od 1900 vrsta koristi se za prehranu.