Nešto drugačiji recept
10

Donosimo vam recept za najukusniji hljeb od čokolade i banane

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ovaj jednostavni recept hljeba od čokolade i banana vjerovatno je najbolji koji ste ikada prije probali. Sočan i mekan, baš kako ga svi ljubitelji čokolade sanjaju.

Ono što je dodatni savjet za ovaj recept jeste da banane budu potpuno zrele. Sastojci koji su potrebni za pripremu hljeba od banana su:

1 šoljica višenamjenskog brašna 1/2 šoljice kokosovog brašna 1 kašičica praška za pecivo 1/2 kašičice morske soli 3 velike zrele banane 1/4 šoljice rastopljenog maslaca 1/4 šoljice kokosovog ulja 3/4 šoljice svijetlosmeđeg šećera 1 veliko jaje 1 čajna kašičica ekstrakta čiste vanilije

1 šoljica čokolade

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Podmažite kalup u kojem ćete peći hljeb.

U zdjelu umutite zajedno brašno, kakao prah, prašak za pecivo i morsku so. U drugoj velikoj zdjeli zgnječite zrele banane viljuškom. Dodajte rastopljeni maslac i ulje i promiješajte dok se ne sjedine. Potom dodajte šećer, jaja i ekstrakt od vanilije. Promiješajte dok smjesa ne postane glatka.

Potom dodajte sastojke iz prve zdjele i sve promiješate i dodajte 3/4 šoljice čokoladnih mrvica.

Ulijte tijesto u pripremljenu tavu. Preostalu 1/4 šoljice čokolade pospite po vrhu hljeba. Pecite 50-60 minuta. Nakon što izvadite hljeb iz pećnice stavite da se ohladi petnaestak minuta. Nakon što se hljeb ohladio izrežite ga na kriške i poslužite.

Hljeb u plastičnoj kesi može stajati i do četiri dana, a možete ga zamrznutog držati i do mjesec.