Sočno i ukusno
115

Donosimo vam recept za brownie baklavu, idealna za iftare i bajramske trpeze

Klix.ba
Foto: The baker mama
Foto: The baker mama
Ne postoji osoba koja ne voli Brownie kolačiće ali ni sočnu baklavu. Sad samo zamislite kada biste mogli spojiti ova dva recepta i napraviti najbolju brownie baklavu.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu brownie baklave:

3/4 četvrtine šoljice neslanog otopljenog maslaca 150 grama čokolade za kuhanje 2 šoljice šećera 4 velika jaja 1 čajna kašičica vanilije 1 šolja brašna 2 čajne kašičice cimeta 2 šoljice sjeckanog oraha pakovanje kora za baklavu šoljica otopljenog maslaca

1,5 šoljica meda

Način pripreme:

Zagrijete pećnicu na 250 stepeni. Za brownie tijesto u velikoj zdjeli rastopite maslac i čokoladu, mješajte svakih 30 sekundi dok se ne otopi. Kada se malo ohladi dodajte šećer. Potom jaja i vaniliju i miješajte dok se smjesa ne sjedini.

Potom dodajte brašno, cimet i orahe. Miješajte dok se ne sjedini. Ostavite smjesu sa strane.

Na radnoj ploči stavite kore za baklavu. Rastopite jednu šoljicu maslaca. Premažite tepsiju u koju ćete peći baklavu. Stavite jednu koru i dobro je premažite maslacem. Ponovite postupak sa još šest kora. Preko stavite pola brownie smjese. Ponovite opstupak. Završite sa preostalim korama koje ste također premazali maslacem.

Oštrim nožem isjecite bakalvu na 24 komada. Preko pospite isjeckanim orasima.

Pecite je 30-35 minuta ili dok baklava ne postane zlatne boje. Prelijte je šoljom meda.