|

Danci smanjili bacanje hrane za 25 posto zahvaljujući Selini Juul

Danci smanjili bacanje hrane za 25 posto zahvaljujući Selini Juul
160
Klix.ba
1.3.2017. u 18:17
31
komentara
160

dijeljenja
Danci smanjili bacanje hrane za 25 posto zahvaljujući Selini Juul Selina Juul (Foto: BBC)
Kako nikada ne treba potcijeniti moć pojedinca, primjer je Selina Juul koja je uspjela pomoći Dancima da smanje bacanje hrane za 25 posto u posljednjih pet godina.
Selina se u Dansku doselila iz Rusije kada joj je bilo 13 godina. Ona je za BBC ispričala da je bila šokirana kada je vidjela koliko Danci bacaju hrane samo u supermarketima.

"Dolazim iz države koja se suočavala s nestašicom hrane, kolapsom infrastrukture i padom komunizma. Nismo uvijek bili sigurni da će nas na stolu dočekati obrok", kazala je Juul za BBC.

Velike promjeneNjena organizacija "Stop Spild Af Mad" ("Prestani bacati hranu"), napravila je velike promjene zbog čega je Danska vlada Selinu prepoznala kao ključnog pokretača za rješavanje problema bacanja hrane.

"Bila je to luda Ruskinja koja je ušla na naša vrata s ludom idejom da se prestane bacati hrana. I eto, na kraju je dogurala tako daleko. Ona je ustvari promijenila kompletan mentalitet Danaca", kazala je za BBC Maria Noel, glasnogovornica poznatog danskog trgovačkog preduzeća Dagrof.

U Danskoj je više od trećine namirnica propadalo ili završavalo u smeću, ali akcijama Seline Juul ta se količina znatno smanjila.

Mobilna aplikacijaJuul je pokrenula i aplikaciju za pametne telefone "Too God To Go" koja prenosi u kojim je restoranima ili pekarama pred kraj radnog vremena ostalo hrane, koja bi inače završila u smeću, ali se na kraju proda po niskoj cijeni.

"Hrana je ljubav. Kada je bacamo, bacamo ljubav", kaže žena zaslužna za to što su Danci smanjili bacanje hrane za četvrtinu.

Selina je zbog svog uspjeha dobila i nagradu kao najutjecajnija žena u oblasti ekonomije, a proglašena je i Dankinjom godine.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...