Vrijedi znati
52

Da li je konzervirano voće zdravo i dobro za konzumiranje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jeste li se ikada zapitali da li je posezanje za konzervom breskve ili ananasa dobar izbor za vaše zdravlje?

Ovdje će možete saznati o zdravstvenim prednostima konzerviranog voća, ali i uobičajene zablude te ćemo vam pružiti praktične savjete za uključivanje konzerviranog voća u zdravu prehranu.

"Stalno čujemo: 'Svježe je najbolje', ali konzervirano voće može biti jednako hranljivo", kaže Chelsea LeBlanc, vlasnica Chelsea LeBlanc Nutrition u Nashvilleu, Tennessee.

Konzervirano voće daje ugljikohidrate za energiju, vlakna za probavu i vitamine i minerale koji nas održavaju zdravim.

Da li ste znali da se voće iz konzerve bere u najvišoj zrelosti i zatim konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da se osigura da zadrže vrhunsku nutritivnost i ukus kad god ste spremni da uživate u njima. Pošto su pakirane na vrhuncu svježine, možete nastaviti jesti te sočne ljetne breskve tokom cijele godine!

Baš kao i svježe i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih nutrijenata poput vlakana, vitamina i minerala. Prema krovnoj recenziji iz 2019. objavljenoj u International Journal of Food Sciences and Nutrition, voće i povrće podržavaju naše cjelokupno zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

LeBlanc čak ukazuje na nedavnu recenziju iz 2020. objavljenu u Nutrients koja je pokazala da povećanje unosa voća i povrća (uključujući konzervirano voće) može promovirati bolje mentalno zdravlje.

Studija je pokazala da veliki unos ovih proizvoda može potaknuti veći optimizam, manje stresa i manje simptoma depresije. Međutim, budući da su studije u ovom pregledu koristile različite metode, poređenje njihovih rezultata nije uvijek jednostavno i potrebno je više istraživanja kako bi se razjasnila veza.