Izbacite ih iz ishrane
32

Četiri mesne prerađevine koje povećavaju rizik od srčanih bolesti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Prerađeno meso, koje karakteriziraju metode konzerviranja kao što su sušenje i dimljenje, izazvalo je zabrinutost zbog povezanosti s debljanjem i srčanim oboljenjima.

Aditivi koji se često nalaze u ovim proizvodima, uključujući visok nivo natrijuma, nitrata i konzervansa, ne samo da poboljšavaju ukus i rok trajanja, već mogu doprinijeti i štetnim efektima na zdravlje.

Krutika Nanavati, registrirana dijetetičarka i nutricionistica, otkrila je na koje to četiri mese prerađevine sa aditivima i visokim sadržajem natrijuma treba paziti jer mogu dovesti do debljanja i većeg rizika od srčanih bolesti.

Kobasice

Kobasice, popularan oblik prerađenog mesa, povezuju se s debljanjem i povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog svog sastava i metoda obrade. Obično bogate zasićenim mastima i kalorijama, kobasice mogu doprinijeti povišenom nivou holesterola i debljanju kada se redovno konzumiraju.

"Kobasice često sadrže različite aditive kao što su nitriti, punila i arome. Obično su bogate zasićenim mastima i natrijumom, što doprinosi debljanju i povećanom riziku od srčanih bolesti", kaže ona.

Hot dog

Kombinacija zasićenih masti, kalorija i ovih aditiva čini hrenovke neoptimalnim izborom u ishrani, potencijalno doprinoseći debljanju i štetnim kardiovaskularnim ishodima kada se redovno konzumiraju.

"Poput kobasica, viršle su prepune aditiva i konzervansa. Njihova prerađena priroda često znači veći sadržaj masti i natrija, što utiče na težinu i zdravlje srca", dodaje.

Slanina

Slanina, prerađeno meso s visokim udjelom masti, izaziva zabrinutost zbog povišenog sadržaja natrija i aditiva, koji mogu doprinijeti debljanju i srčanim oboljenjima. Priroda slanine koja sadrži veliku količinu soli može dovesti do zadržavanja vode i povišenog krvnog pritiska, povećavajući rizik od kardiovaskularnih problema.

Delikatesno meso

Često bogato natrijumom, zasićenim mastima i konzervansima, delikatesno meso može doprinijeti povišenom krvnom pritisku i nivou holesterola kada se redovno konzumira. Priroda bogata kalorijama mnogih delikatesnih vrsta mesa dodatno izaziva zabrinutost u vezi s njihovim utjecajem na težinu, što može dovesti do povećanja tjelesne težine kada se uključi kao osnovna namirnica u ishrani.

Ona kaže da odabir prerađenog mesa može rezultirati odustajanjem od alternativa bogatih nutrijentima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, koje igraju ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i kontroli težine.