Jede se i na Istoku
7

Bugarska kuhinja: Hladno predjelo tarator možete spremiti za 20 minuta

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bugarska se može pohvaliti kvalitetnom kuhinjom na koju su utjecale druge balkanske i slavenske kulture.

Tarator je hladna supa ili salata tipična za bugarsku kuhinju, ali i za cijeli Balkan. U Bugarskoj se tarator često koristi kao predjelo, a služi se i kao prilog sa šopskom salatom uz većinu jela.

Ovo jelo postalo je popularno ne samo u zemljama s područja zapadnog Balkana, već i u Turskoj, Iranu, Libanonu i Grčkoj. Prilikom pravljenja taratora najbolje je ne pržiti luk, jer je riječ o zdravom i ukusnom povrću koje nije potrebno kvariti. Za spremanje ovog jela potrebno vam je svega 20 minuta

Za početak izrežite krastavce na kockice i stavite ih u zdjelu. Nakon toga umutite jogurt viljuškom sve dok ne postane u potpunosti tečan. U smjesu dodajte pripremljene krastavce, isječeni luk, orahe i kopar, kao i sol, radi boljeg ukusa.

Ako je potrebno, u smjesu dodajte i malo vode da bi smjesa bila rjeđa, ali pazite da ne pretjerate s vodom. Spremljeno jelo stavite u frižider da se ohladi i nakon toga ga možete poslužiti.

Za ovo jelo, koje se može poslužiti za tri osobe, potrebno vam je:

2 krastavca (oko 500 grama) 500 grama jogurta

3-4 čehna bijelog luka 2-3 kašike oraha 1 snop kopra 1 kašika ulja i soli