Ćevap fest
0

Banja Luka organizuje prvu gastronomsku manifestaciju posvećenu ćevapima

Piše: M. N.
U Banjoj Luci će 13. januara biti organizovana gastronomska manifestacija "Ćevap fest" posvećena popularnom tradicionalnom banjalučkim ćevapima.

Organizator je Gradska uprava grada Banje Luke, iz koje su poručili da je cilj promocija ovog jedinstvenog brenda i unapređenje turističke ponude Banje Luke. Kako su nam kazali iz Gradske uprave, na "Ćevap festu" će se predstaviti 12 najpoznatijih banjalučkih ćevabdžinica.

"Na manifestaciji će biti pripremani isključivo banjalučki ćevapi po jedinstvenoj cijeni od četiri marke za veliku te dvije marke za malu porciju. U okviru manifestacije, pripremljen je bogat kulturno-zabavni program koji će biti miks tradicionalnog i modernog, uključujući nastupe najmlađih folkloraša, više stand up komičara i poznatih muzičkih umjetnika", kazali su u Gradskoj upravi.

Želja im je da ovo postane tradicionalna manifestacija kojom će pokrenuti postupak brendiranja banjalučkih ćevapa.

Na plakatu koji promovira ovu manifestaciju nalazi se logo koji je izradio poznati banjalučki meteorolog i jedno od zaštitnih lica gastronomske scene Nebojša Kuštrinović.

Osim posebne kombinacije mljevenog mesa, banjalučki ćevapi su speficični i po dodacima koji se koriste, ali i po izgledu. Promjera su blizu 2 centimetra, dužine 5 centimetara i prave se kao pločice od po četiri ćevapa u nizu, a ne pojedinačo kao sarajevski. Ovakav način pripreme navodno pridonosi njihovoj sočnosti.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/bosanci-i-srbi-opet-ratuju-zivot-damo-cevap-ne-damo-935361 - www.vecernji.hr

Sarajevo je ovog ljeta prvi put imalo ovakvu manifestaciju "Sarajevo ćevap fest". I tada je istaknuto kako ćevapi nisu zaštićeni kao bh. brend, već su to uradili Slovenci čiji ćevapi nisu ni blizu onoga što se nudi u BiH.

Ćevapi na ovim prostorima postoje stotinama godina i nijedan turista ne ode iz BiH a da nije probao banjalučke, sarajevske ili travničke ćevape.