Gastro
16

Ambalaža u koju se pakuje brza hrana navodno je opasnija od same hrane

Klix.ba
Pomfrit, pržena piletina ili slasni hamburger mogu biti jako ukusni, ali svi znamo da brza hrana nije zdrava. Uprkos tome, većina se s vremena na vrijeme počasti bez razmišljanja o zdravlju.

Međutim, istraživanje je pokazalo da se više treba brinuti za štetnost ambalaže u kojoj se hrana nalazi nego za hranu. Papiri i kartoni u kojima se hrana poslužuje ili pakuje su obloženi hemikalijama koje odbijaju masnoću, a sadrže spojeve fluora, pokazala je nova studija. Ovi spojevi su poznati kao polyfluoroalkyl supstence (PFC) koje su vrlo postojane sintetičke hemikalije od kojih se neke povezuju s karcinomom.

Hemikalije s ambalaže prelaze na hranu što znači da uz hranu konzumirate i hemikalije, bez što zapravo ne jedete ambalažu. Količina hemikalija zavisi od toplote hrane i dužine vremena koje stoji u ambalaži.

Nakon prikupljanja oko 400 uzoraka brze hrane iz restorana brze hrane širom SAD-a, istraživači su otkrili da 46 posto papira za pakovanje i 20 posto kartonske ambalaže sadrži fluor. Također, otkriveno je da 56 posto amblaže za hljeb i kolače, te 38 posto ambalaže za sendviče sadrži fluor. Istovremeno, hemikalije nisu otkrivene na papirnim čašama.

Istraživanje je pokazalo da nisu masni hamburgeri najgori, kolači i hljeb su zapravo ono s čim treba biti oprezan. Također, kutije za pizzu i kokice nisu ništa manje štetne.

Fluorizirane hemikalije (PFC) mogu izazvati ozbiljne probleme kao što su smanjenje plodnosti, oslabljen imunološki sistem, povećan holesterol i veći rizik od raka. PFC se često koristi i u predmetima kao što su tave i vodootporna odjeća, te proizvodima za čišćenje, bojama, lakovima, šamponima, šminki i zubnom koncu.