|

Ako ovo jedete pravilno, riješit ćete se kilograma koji vas godinama muče

Ako ovo jedete pravilno, riješit ćete se kilograma koji vas godinama muče
6
D
DP
21.1.2020. u 13:31
4
komentara
6

dijeljenja
Ako ovo jedete pravilno, riješit ćete se kilograma koji vas godinama muče Ilustracija: Shutterstock
Budete li redovno jeli ovu hranu u koju se mnoge atlete kunu, znatno ćete popraviti prehranu, a smršavit ćete samo ako se uz to budete pridržavali još jednog savjeta.
Skoro svake godine pojavi se nekoliko novih dijeta koje obećavaju nevjerovatne rezultate, ali se ispostavilo da nije svaka dijeta za svakoga. Ipak, jedan sastojak koji rijetki koriste u prehrani zapravo je dobar za skidanje kilograma i održavanje kilaže na duge staze, piše Mens Health.

Radi se o zobenoj kaši, koja je dio mnogih dijeta. Ipak, iako je mnogi nutricionisti preporučuju jer je bogata vlaknima i ukusna, može li ona svima pomoći da smršave?

Zbog čega je zobena kaša dobra za zdravlje

Jedna porcija zobene kaše sadrži 150 kalorija i pet grama vlakana (18 posto od količine koju tijekom dana trebate unijeti), dobru količinu cijelih zrna žitarica i neznatnu količinu proteina (oko šest grama). Osim toga, ona je dobar izvor drugih hranljivih tvari kao što su kalcij, fosfor, magnezij, željezo, selen, bakar i kalij.

Istraživanja su pokazala da se oni koji jedu zobenu kašu hrane zdravije od onih koji je ne jedu.

Moguća korist za skidanje kilograma

U zobenoj kaši nalazi se posebna vrsta vlakana koja se naziva beta glukan, a koja, prema istraživanjima, regulira hormon gladi pa se nakon obroka osjećamo sitije.

Jedna studija, na primjer, pratila je kilažu debljih žena koje su držale niskokaloričnu dijetu, tijekom koje su dva puta dnevno jele zobenu kažu. Neke od njih nisu smršavile ništa više nego one žene koje su također bile na niskokaloričnoj dijeti, ali bez zobene kaše. Ipak, nekima od onih koje su jele i zobenu kašu dodatna vlakna pomogla su smršaviti. Do sličnih zaključaka došla je još jedna studija koja je pratila kilažu debelih žena.

Ako je studija duže trajala, značajnija je bila razlika u kilogramima, a posebno je zanimljivo istraživanje koje je provedeno na oboljelima od šećerne bolesti. U ovom slučaju smršavili su i oni koji su jeli zobenu kašu i oni koji je nisu jeli, ali je na duge staze ovo imalo veliki značaj. Naime, oni koji su unosili zobenu kašu svakodnevno održali su liniju godinu dana nakon studije, dok su se ovi drugi brzo vratili na staru kilažu.

Zaključak

Zobena kaša može pomoći u mršavljenju, posebno ako se kombinira s prehranom u kojoj se kontrolira unos kalorija. Ono što je najvažnije je da ćete redovitim unosom zobene kaše popraviti cjelokupan način prehrane jer ćete unositi raznolikije hranljive tvari, a ona je dobra i za snižavanje holesterola i očuvanje zdravlja srca.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...