{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene su po prirodi u boljoj formi nego muškarci

10.12.2017. u 09:24
2
137
Žene su po prirodi u boljoj formi nego muškarci
2
Žene su po prirodi u boljoj formi nego muškarci
Foto: Ilustracija
Iako su dosadašnja istraživanja uglavnom pokazivala da su muškarci prirodno nadareniji za sport i fizičke aktivnosti, stručnjaci sa Univerziteta Waterloo u Kanadi otkrili su da je ženski organizam sposoban brže izvlačiti kisik iz krvi, što znači da žene u fizičkim aktivnostima mogu biti uspješnije nego muškarci.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Thomas Beltrame je sa timom stručnjaka mjerio brzinu otpuštanja kisika iz krvi kod muškaraca i žena slične dobi i težine koji su vježbali na pokretnoj traci za trčanje.

Svi ispitanici izveli su tri vježbe umjerenog intenziteta, a za to vrijeme su stručnjaci mjerili unos kisika. Prema rezultatima, žene su sagorijevale kisik 30 posto brže nego muškarci. To znači da su žene bolje izvodile vježbe i da je u njihovom slučaju postojala manja vjerovatnoća da nakon vježbanja osjećaju iscrpljenost u mišićima.

"Ovi rezultati suprotni su dosadašnjim tvrdnjama da su muškarci po prirodi u boljoj formi i da su bolji 'sportski tipovi'. Ipak, ne znamo zašto ženska tijela brže sagorijevaju kisik, ali bi ovo istraživanje moglo promijeniti pristup treninzima", rekao je Beltrame.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a koristit će se za dalja istraživanja pristupima i razvoju treninga i procesa vježbanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: