Savjeti fitness trenera
10

Želite smršaviti do ljeta? Nemojte gubiti vrijeme na ove vježbe

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Britanski fitness trener i nutricionist David Wiener nedavno je izjavio da ukoliko želite izgubiti kilograme do ljeta, neke vježbe biste ipak trebali izbjeći, jer vam one neće pomoći u procesu mršavljenja.
Ipak, on upozorava da je prilikom gubitka kilograma važno obratiti pažnju na zdravlje i mršaviti na siguran način što bi značilo gubiti jedan od dva kilograma sedmično.

Joga

Iako se joga smatra odličnom za zdravlje, jer umiruje tijelo, ona se ne preporučuje ukoliko želite izgubiti kilograme. To je zato što svakodnevnim prakticiranjem joge nećete izgubiti mnogo kalorija. Wiener navodi da joga uključuje lagane i kontrolirane pokrete te ritmično disanje, što potiče bolje držanje, pokretljivost i očuvanje zglobova.

Cross fit

Cross fit je posljednjih nekoliko godina postao jako popularan način vježbanja. To je intezivni trening koji kombinuje vježbe snage i kondicije s jačim intenzitetom. On vam zapravo može pomoći sagorijevanju kalorija i zatezanju tijela, ali nije dobar ukoliko ste početnik, jer je intezivan i možete se vrlo lako ozlijediti.

Jogging

Wiener navodi da je jogging fantastična vježba koja pomaže u sagorijevanju kalorija, međutim da biste je prakticirali morate već biti u formi. Kao zamjenu navodi da se ipak odlučite za svakodnevno hodanje. Istakao je da je potrebno mijenjati tempo hodanja kako bi postigli bolje rezultate.

Vježbe za određeno područje

Iako postoje vježbe koje su namijenjene za oblikovanje određenog područja tijela, vi ipak ne možete postići da višak kilograma izgubite baš na tom području. Wiener navodi da ako želite vitkije noge, vježbama za jačanje donjeg dijela tijela vaše noge neće izgubiti na težini, već ćete umjesto toga ciljati na mišiće nogu i oblikovati ih.