Savjet fitness trenerice
284

Zašto ne treba praviti pauzu od treniranja i šta se dešava ako to učinite

Piše: L. K.
Foto: Minja Huseinović
Foto: Minja Huseinović
Ukoliko ste neko ko aktivno vježba, vrlo je vjerovatno da ćete s vremena na vrijeme poželjeti odmor ili potpuno prekinuti vježbati. Međutim, efekti prestanka vide se nakon dvije sedmice iako ih ima mnogo, ističe privatna fitness trenerica Minja Huseinović.

Neki prekinu kako bi se odmorili, neki zbog povrede, nedostatka motivacije ili sličnih stvari. Čim organizam prestane vježbati po rasporedu po kojem je vježbao, počinju se dešavati promjene u organizmu. Prve se dešavaju u mozgu, a obavljena su brojna istraživanja na sportašima koji su napravili pauzu od deset dana.

"Njihov MRI snimak je nakon deset dana prikazao promjene u mozgu, pogotovo u dijelu koji je povezan s emocijama i memorijom", priča Minja.

Već za 14 dana moguće je primijetiti promjene u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su penjanje uz stepenice, igra s vašom djecom, žurba za javnim prijevozom i slično. Bez obzira na to kakav trening radite, povećavate svoj maksimalni aerobni kapacitet koji eventualno opada čim prekinete aktivnosti, priča nam Minja.

Foto: Minja Huseinović
Foto: Minja Huseinović

"Kada prestanete trenirati, neće biti dovoljno ako nastavite paziti na ishranu. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetiti ćete kako odjeća počinje da zateže i da vam se dijelovi tijela koji su prije bili zategnuti – opuštaju. Prestankom treninga i dnevni broj kalorija se smanjuje. Ako nastavimo jesti kao i prije, a prekinemo trenirati, sasvim je logično da će procent masti početi rasti", govori trenerica.

Ipak, ukoliko se odlučite samo za pauzu, a ne potpuni prestanak treniranja, povratak može biti veoma težak. Ponekad je potrebna mnogo veća volja nego ona koju ste imali kada ste tek počinjali.

"Ali kada se već vratite, shvatiti ćete da je lakše nego ste očekivali. Važno je da se treningu vratite polako, manjim intenzitetom, kako biste izbjegli povrede", kaže Minja.

Na koncu, Minja je priču zaključila izjavljujući kako je uvijek moguće pronaći rješenje i ne odustati u potpunosti. Savjetuje da, ukoliko vam jedna forma treninga dosadi, pronađete drugu formu koja će vam pomoći da održite zdravo tijelo i zdrav duh.