Osjećat ćete se bolje
36

Za učinkovitiji trening: Sedam namirnica koje biste trebali izbjegavati prije vježbanja

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Izbor namirnica jako je bitan ako vodite zdrav način života, a to se posebno odnosi ako i trenirate. No, bez obzira što su neke namirnice koje svakodnevno jedete zdrave, ne biste ih trebali jesti prije treninga.
Ako želite da vaše treniranje bude učinkovitije, birajte namirnice koje nemaju dodane šećere ili one koje bi vam mogle uzrokovati probavne probleme. Direktorica sportske ishrane u Centru za sportsku medicinu u Pittsburgu Leslie Bonci navodi da ne postoji preporuka koja bi odgovarala svima, ali postoje neke namirnice koje bi vas mogle "sabotirati" tokom treninga.

Teški ugljikohidrati

Jasno je da tijelo treba ugljikohidrate kao brzi izvor energije, ali ne biste trebali pretjerivati. Prije treninga, najbolje je konzumirati umjerenu količinu složenih ugljikohidrata pa stoga radije birajte one od cjelovitih žitarica.

Gazirana pića

Gazirana pića mogu biti primamljiva za hidrataciju, ali karbonizacija može uzrokovati plinove i nadutost, a to je nešto što nije dobro za vježbanje. Bonci navodi da karbonizacija također može odgoditi dolazak tečnosti do vaših mišića.

Previše kofeina

Iako studije pokazuju da kofein može poboljšati vašu izvedbu i vrijeme reakcije, to vrijedi samo za umjerene razine (otprilike 200 miligrama). Budući da šolja kafe od 350 mililitara ima više 250 miligrama kofeina, trebali biste ograničiti količinu kafe prije treninga.

Banane

Kalij može pomoći u ublažavanju grčeva u mišićima, ali ljudi imaju tendenciju pretjerati s unosom banana. Gubitak kalija tokom vježbanja prilično je minimalan, a ako se pravilno hranite, vjerovatno već unosite dovoljno kalija.

Grah

Pun biljnih proteina, vlakana i antioksidansa, grah je jedan od najzdravijih obroka koje možete pojesti. Međutim, grah kao i druga hrana bogata vlaknima, može dovesti do nadutosti i plinova, što može ometati vaše vježbanje i uzrokovati neželjene probavne simptome.

Avokado

Avokado je zdrava namirnica bogata zasićenim mastima. Međutim, mogu vas opteretiti tokom vježbanja. Hrana s visokim udjelom masti duže vas drži sitima jer joj je potrebno više vremena da se probavi, ali zbog njih se možete osjećati tromo jer ih vaše tijelo pokušava probaviti.

Karfiol

Karfiol je jedna od zdravijih namirnica koju možete uvrstiti u svoju ishranu i to na različite načine. Međutim, poznato je da je povrće poput karfiola, brokule i kupusa uzrokuju nadutost i plinove zbog neprobavljivog šećera koji se zove rafinoza.