Preporuka fitness trenera
31

Vježbe za stomak: Pet najučinkovitijih koje možete raditi od kuće

N. O.
Foto: Nedim Babić
Foto: Nedim Babić
Fitness trener Nedim Babić preporučio nam je 5 ključnih vježbi za stomak, koje mogu pomoći da istopite masne naslage te spremno dočekate ljeto koje nam uskoro dolazi.

Nedim je odabrao pet vježbi koje će koristiti cjelokupnoj trbušnoj muskulaturi, a za njihovo izvođenje vam nisu potrebni nikakvi rekviziti, zbog čega ih možete raditi u udobnosti vlastitog doma.

Foto: Nedim Babić
Foto: Nedim Babić

Prva vježba naziva sklopke je vrlo jednostavna, a izvodi se tako što u sjedećem položaju na podu odignete noge i primičete koljena prsima.

Foto: Nedim Babić
Foto: Nedim Babić

Druga vježba koju preporučuje trener je također jednostavna za izvedbu, a radi se tako što iz ležećeg položaja podižete ispružene noge gore i spuštate dole, naizmjenično.

Obje vježbe mogu se raditi "na ponavljanja", tj. 10, 15 ili 20 ponavljanja, a sve ovisno o fizičkoj spremi pojedinca. Također, vježbe se mogu raditi "na vrijeme" - u trajanju od 20 do 40 sekundi. Babić preporučuje izvođenje od 4 do 6 serija s pauzama između u trajanju od 45 sekundi.

Foto: Nedim Babić
Foto: Nedim Babić

Treća vježba je dobro poznati plank, izvodi se tako što se ispruženih nogu uz pomoć podlaktica oslonimo o pod te učvršćenog tijela ostanemo u tom položaju koliko nam fizička sprema dopušta. Babić naglašava da kod ove vježbe obratimo pažnju na lumbalni dio kičme kako bi bio u neutralnom položaju.

Foto: Nedim Babić
Foto: Nedim Babić

Četvrta vježba je također statičkog karakteta. U sjedećem položaju na podu nagnuti tijelo ka natrag, dok su noge ispružene s blago savijenim koljenima. U ovom položaju potrebno je ostati od 20 do 40 sekundi, uz pauze između ponavljanja od 45 do 60 sekundi. Prilikom izvođenja bitno je obratiti pažnju na pravilno držanje leđa.

Foto: Nedim Babić
Foto: Nedim Babić

Peta vježba je odlična za bočne trbušnjake, a trener nam je pokazao dvije varijante iste, jednu s ispruženim nogama i jednu sa savijenim. Za ovu vježbu potrebno se nasloniti na lakat, s oba ramena u istoj liniji i ostati u ovom položaju od 20 do 40 sekundi, ukupno 4-6 serija s pauzom između serija od 45 do 60 sekundi.

Uzevši u obzir mjesec ramazan i post, Babić preporučuje da se u periodu prije iftara bira nešto laganiji trening, dok poslije iftara možete pojačati intenzitet. Međutim, "intenzitet treninga u svakom slučaju treba prilagoditi psihofizičkom statusu vježbača", naglašava trener.

Babić ističe da je, kada je riječ o treningu u mjesecu ramazanu, poenta održati formu te samim tim nema potrebe za teškim, iscrpljujućim treninzima.

Također, komentarišući uslove pandemije koronavirusa i treninga nakon što smo prebolovali ovu bolest, fitness trener ističe da je "važno da se posavjetujete s ljekarom, kao i da slušate svoje tijelo", ali preporučuje započeti laganim treninzima te povećavati intenzitet treninga u skladu s vlastitom formom.