|

Vježbe umjerenog intenziteta su zdrave za trudnice

Vježbe umjerenog intenziteta su zdrave za trudnice
8
Klix.ba
22.8.2017. u 19:48
35
komentara
8

dijeljenja
Vježbe umjerenog intenziteta su zdrave za trudnice Foto: Pixabay
Vježbanje tokom trudnoće je veoma kontroverzna tema. Tokom historije trudnice su tretirane kao bolesnice. Savjetovano im je da se opuste, izbjegnu napore, da se što manje istežu i savijaju zbog straha da bi se dijete moglo pritisnuti ili ugušiti. Međutim, savremena medicinska oprema omogućila je bolje razumijevanje ženskog tijela tokom trudnoće.
Ljekari preporučuju umjereno vježbanje tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik od dijabetesa, povišenog tlaka, prevelikog broja kilograma i kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, mnoge žene i dalje strahuju da vježba može dovesti do pobačaja, ali stručnjaci smatraju da nema mjesta za strah i preporučuju dovoljan unos vode tokom vježbanja te da se ne forsiraju previše.

Kako se tokom vježbanja otpuštaju hormoni zaduženi za opuštanje, karlica će se pomjerati i zglobovi će se olabaviti. Pažljivo se trebaju raditi vježbe koje opterećuju kukove, koljena i gležnjeve.

Ne preporučuju se aktivnosti prilikom kojih je teško održati ravnotežu, kao što su skijanje i jahanje, a trudnice također ne bi smjele podizati ništa teško.

I psihijatri preporučuju vježbanje kao ključni faktor u održavanju dobrog mentalnog stanja tokom trudnoće, a nedavna istraživanja s univerziteta u Southamptonu pokazala su da umjereno vježbanje utječe na niži nivo pretporođajne depresije koja pogađa 10 posto žena u tom periodu trudnoće.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...