Za tijelo i duh
55

Vježbajte s Lejlom Šebić: "Ruski zaokret" ili Russian Twist - vježba za trbušne mišiće

Klix.ba
Lejla Šebić, poznata fitness instruktorica iz Sarajeva, za čitatelje portala Klix.ba predstavlja niz malih, ali važnih vježbi potrebnih za oblikovanje tijela. Ovoga puta na redu je "Ruski zaokret" ili Russian Twist.

Russian twist je defitnitivno jedna od vrlo efikasnih vježbi za aktiviranje bočnih mišića stomaka, posebno kada se izvodi sa dodatnim opterećenjem s pločom, bučicom ili kettlebellom. Serija sa po 10 ponavljanja zaokreta na svaku stranu, dovoljna je za snažno aktiviranje kompletnih trbušnih mišića.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Sjednite na pod sa savijenim koljenima pod uglom od 90 stepeni, trup neka vam bude malo nagnut na nazad, formirajući ugao od 45 stepeni (lakša varijant noge su oslonjene na pod, a teža varijanta noge podignute nekoliko cm od podlge).

Počnite sa pokretima ruku, gdje ih gurate u jednu stranu koliko god najviše možete, pa to isto radite sa drugom stranom u istoj poziciji. Ovi pokreti, lijevo i desno, formiraju jednu seriju. Snaga koju imate mora dolaziti iz vašeg abdomena, a ne od ramena ili ruku.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Cijelo tijelo treba da bude fiksirano u početnoj poziciji, jedini dio tijelo koji treba da se pokreće jeste torzo.

Vježbe snimane u novootvorenom LM fitness centru u Vistafonu na Otoci.