Jeste li u formi?
9

Vježbajte s Lejlom Šebić: "Marinci" ili burpees – vježba za cijelo tijelo

Klix.ba
Poznata fitness instruktorica iz Sarajeva Lejla Šebić za čitatelje portala Klix.ba priprema set osnovnih vježbi potrebnih da oblikujete vaše tijelo. Počinjemo sa jednom od najvažnijih vježbi za cijelo tijelo - “marinci” ili burpees.

Pored toga ova vježba je efikasna u svrhu fat-burninga tj. topljenja masnih naslaga. U svom osnovnom obliku to je body-weight vježba koja se sastoji od nekoliko pokreta izvedenih uzastopce bez pauziranja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Najprije se iz uspravnog stava spustimo u krajnju donju poziciju čučnja položivši dlanove na pod odmah pored stopala. Zatim se, odskočivši unazad (dlanovi ne mijenjaju mjesto), prebacimo u gornju poziciju za sklek, izvedemo sklek (grudi spuštamo na podlogu, laktovi što uže) i odmah se zatim vratimo u prethodnu poziciju (čučanj).

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Iz te pozicije se odrazimo u skok (u zrak). Time smo završili jedan marinac ili burpee. Vježba marinci nije nimalo laka ni jednostavna, kako izgleda. Vrlo je važno naglasiti da se ova vježba, kao i svaka druga, mora izvoditi pravilno.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Davne 1940. kroz ovu vježbu se u SAD-u vršila selekcija za primanje u marince po čemu je ona i dobila ime. Smatrate li da ste dovoljno spremni testirajte se, a ukoliko možete napraviti više od 40 burpeesa u 1 minuti, možete reći da ste u vrhunskoj formi.

Vježbe snimane u novootvorenom LM fitness centru u Vistafonu na Otoci.