Stručnjaci upozoravaju
131

Veganska ishrana može smanjiti kvocijent inteligencije kod budućih generacija

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Moderna veganska ishrana može sniziti kvocijent inteligencije kod novih generacija i to zbog nedostatka hranjivih sastojaka koji su potrebni za zdravlje i funkcioniranje mozga, tvrdi nutricionistica Emma Derbyshire.

Naime, prehrana koja je bazirana na ishrani s biljkama rizikuje nedostatak holina, hranjivog sastojka koji omogućava normalan tok nervnih impulsa, uključujući i intelektualne procese kao što je pamćenje, piše Daily Mail.

Holin koji se nalazi u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima veoma je važan i u trudnoći jer doprinosi zdravom razvoju djetetovog mozga.

"Veoma je važno upozoriti javnost na ovu činjenicu jer trend veganske prehrane mogu imati dalje posljedice za unos holina. Ugroženi smo od mogućeg 'odumiranja' mozga. Dijete na bazi biljaka su sjajne za okoliš ali u pogledu smanjenja unosa holina, koji je veoma važan za razvoj mozga fetusa jednostavno nisu dobre", kazala je Derbyshire.

Holin također proizvodi i jetra ali količine nisu dovoljne da bi se zadovoljile potrebe ljudskog organizma, zbog toga ih moramo dobiti iz prehrambenih i suplementarnih izvora.

Derbyshire je zabrinuta što istraživanja tržišta sugeriraju da se u Velikoj Britaniji jede manje mesa nego ikada prije. Naime, kompanija za istraživanje Kantar Worldpanel izvijestila da je u posljednje dvije godine 21 posto domaćinstava u Velikoj Britaniji smanjilo unos mesa.

Deset posto domaćinstava u Velikoj Britaniji uključuje vegansku ili vegeterijansku prehranu.