Primijenite ih što prije
29

Uz ove jednostavne savjete možete smanjiti nadutost i ubrzati gubitak kilograma

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ponekad se i pored pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti čini da ne možete vidjeti željene rezultate i to je sasvim normalno. Međutim, ukoliko ste često naduti, trebali biste primijeniti ove savjete.
Nutricionistica Clarissa Lenherr otkrila je četiri jednostavna trika uz pomoć kojih ćete se riješiti nadutosti i ubrzati proces gubitka kilograma.

Jedite više vlakana

Kada vam se stomak čini punim i zategnutim jer je ispunjen plinovima, uzrok je najčešće zatvor. Njega ćete najbolje prepoznati ako imate poteškoća s obavljanjem velike nužde. Zbog toga nutricionistica Lenherr preporučuje da unosite više vlakana kako biste povećali učestalost pražnjenja crijeva.

No, važno je da svoj tanjir ne pretrpavate svim vlaknima odjednom, jer to može imati suprotan učinak od željenog i rezultirati još većom nadutošću. Najbolji način da to uradite je da postepeno povećate unos. Poželjno je da dnevno konzumirate 30 grama topivih i netopivih vlakana.

Pijte biljne čajeve

Ako se na kraju dana osjećate napuhano, Lenherr je predložila da popijete biljni čaj. Topli napitak od mente ili đumbira mogu olakšati probavu.

Jedite proteine

Konzumacijom proteina tokom dana može pomoći u gubitku masnih naslaga. Lenherr navodi da su proteini važni za održavanje nivoa energije i mogu nam pomoći da budemo siti i zadovoljni, što može smanjiti želju za grickalicama i šećerom. Grah, mahunarke, riba, jaja i meso obično su bogati proteinima, ali ih možete dobiti i iz mlijeka, sira i jogurta, kao i hrane na bazi soje.

Radite trening otpora

Svaka vježba je dobra vježba, ali ponekad određene vrste vježbe će vam pomoći da smanjite masne naslage. Jedan od najboljih načina je da održite ili gradite mišićnu masu je trening otpora, a time ćete ujedno i smanjiti masne naslage.

Naime, više mišića može dovesti do veće stope metabolizma u mirovanju, što može podržati gubitak masti. Trening otpora znači da vježbate svoje mišiće koristeći suprotnu silu, kao što su utezi, bučice, otporne trake, sprave za teretanu ili čak vlastito tijelo.