Zdravlje je bitno
9

Trebate li vježbati ako patite od hroničnog gubitka sna? Evo šta kažu stručnjaci

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vježbanje je poželjna aktivnost ukoliko želite očuvati vaše zdravlje, međutim ljudi često nenaspavani i samim time preumorni za fizičku aktivnost. Zbog toga se često vode diskusije da li je poželjno vježbati ukoliko ste zaista umorni.

Liječnica Phyllis Zee s Medicinskog fakulteta Feinberg u Chicagu tvrdi da je to dvosmjeran odnos. Prema njenim istraživanjima postoje jasni podaci koji pokazuju da redovito vježbanje poboljšava kvalitetu sna.

Dubok san je faza iscjeljenja u kojoj se vaše tijelo popravlja i obnavlja. Također se naziva sporovalno spavanje, a može se postići samo ako je kvaliteta vašeg sna dobra s malo ili nimalo noćnih prekida.

"Istraživanje također pokazuje da ako bolje spavate, vjerojatnije je da ćete moći vježbati i da će vaša razina tjelesne aktivnosti biti viša. Zato bih rekla da čak i ako ste se loše naspavali, trebali biste nastaviti svoju tjelesnu aktivnost", navodi dr. Zee.

Da bi bilo zdravo, tijelo treba proći kroz četiri faze sna nekoliko puta svake noći. Tokom prve i druge faze, tijelo počinje usporavati svoje ritmove. Na taj način se pripremamo za treću fazu, a to je duboki san u kojem se tijelo doslovno obnavlja na staničnoj razini.

Također, ukoliko želite vježbati i održavati svoj organizam, stručnjaci navode da razumno postupate. Izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti ukoliko imate jake upale mišića te radije birajte aktivnosti poput hodanja ili joge.