Šta je istina
0

Trebate li konzumirati više soli ukoliko vježbate

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko redovno vježbate, vjerovatno ste dobili savjet da biste trebali početi unositi dodatnu količinu soli u svoju prehranu. So navodno pomaže u oporavku mišića. Međutim, postavlja se pitanje koliko je ova tvrdnja istinita.

Kao prvo, važno je znati razlikovati so (koja je dodatak hrani) i natrijum (prirodna hranjiva tvar). Natrijum čini oko 40 posto soli, ali se može naći i u nekim mliječnim proizvodima (mlijeko i jogurt), žumanjcima i celeru.

Prema stavu Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj, odrasli ljudi ne bi trebali konzumirati više od 6 g soli dnevno (što je ekvivalent 2,4 g natrijuma). To je otprilika jedna kašičica. Međutim, navedenu količinu treba posmatrati kao maksimalnu dozvoljenu, a ne preporučenu.

Trenutni podaci pokazuju da većina ljudi u Engleskoj unosi oko 8,1 g soli dnevno. Ono se uglavnom nalazi u suhomesnatim proizvodima, hljebu, žitaricama, sirevima, umacima i gotovim jelima. Prema istraživanjima Univerziteta Harvard, ljudskom tijelu dnevno treba oko 500 mg natrija za opuštanje mišića i održavanje pravilne ravnoteže vode i minerala. Ovo možete postići vrlo lako ukoliko pazite da uravnoteženo jedete prethodno nabrojane namirnice.

Osobe koje vježbaju puno ili se pretjerano znoje mogu doživjeti grčeve u mišićima. Oni se također mogu javiti prilikom obavljanja treninga izdržljivosti. Međutim, ovo se može desiti samo profesionalnim sportisitma koji se previše forsiraju. Većina ljudi koja redovno ide u teretanu ili trči nema razloga za brigu oko gubitka soli. Zapravo, pravi problem leži u konzumiranju prevelike količine soli. Previše natrijuma povezano je s rizikom od visokog krvnog pritiska, što može dovesti do moždanog udara.

Također može dovesti do lošeg zdravlja kostiju i mozga. Novo istraživanje objavljeno u magazinu Circulation otkrilo je da velike količine natrijuma mogu utjecati na imunitet i narušiti respiratorni lanac.

Stručnjaci smatraju da nije bitno koju vrstu soli jedete. Himalajska i kuhinjska so imaju gotovo ista svojstva. Neki proizvođači tvrde da njihova so sadrži i neke druge mikrohranjive sastojke, ali oni su u zanemarivim količinama. Bez obzira na to koliko novca potrošili na pakovanje soli, natrij ostaje natrij.