EDUS i Marathon
392

Trčim za nekog s autizmom: Na Ilidži održan "Plavi trening"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Više od 200 trkača obojilo je jutros Veliku aleju u plavo. U mjesecu aprilu širom svijeta se organizuju različite akcije kojima se podiže svijest o potrebama osoba iz autističnog spektra. Tako će i Udruženje EDUS održati niz događaja čiji je cilj privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu.

Bila je to uspješna generalna proba pred veliku utrku pod nazivom “Heineken 0.0 5k Spring Run”, koja će se održati 20. aprila u Sarajevu.

Plavi trening je tradicionalna aktivnost u okviru kampanje "Trčim za nekog s autizmom", koju organiziraju udruženja EDUS i Marathon, na kojoj trkači i trkačice prodajom svojih kilometara, koje će trčati na Heineken 0.0 5K proljetnoj trci, pomažu edukaciju djece iz autističnog spektra i drugih razvojnih poremećaja koja pohađaju EDUS program.

“Plavi trening je jedna od najdražih aktivnosti koje provodimo u aprilu kako bi podigli svijest o autizmu i potrebama djece s poteškoćama u razvoju. Mnogo nam znači podrška trkačke zajednice i drago nam je broj trkača veći nego prošle godine. Imamo gotov sto prijavljenih plavih trkača i trkačica koji su se uključili u kampanju Trčim za nekoga sa autizmom i pomoći edukaciju preko sto djece koja pohađaju EDUS program”, kazala je Izvršna direktorica Udruženja EDUS dr. Nirvana Pištoljević.

“Park Run je tradicionalno okupljanje trkačke zajednice, ali smo sretni i da su naši nedjeljni treninzi postali prilika za realizaciju društveno-odgovornih projekata. Plavi trening okuplja sve više trkača iz godine u godinu, te s nestrpljenjem očekujemo rezultate ovogodišnje kampanje Trčim za nekoga s autizmom”, kazao je direktor Udruženja "Marathon" Erol Mujanović.