Obje su lako dostupne
18

Svakodnevna konzumacija ovih namirnica pomaže u smanjenju masnih naslaga na stomaku

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako želite izgubiti masne naslage, trebali biste znati da je važno koje namirnice konzumirate jer neke od njih mogu biti zaslužne za skidanje masnih naslaga na stomaku.
Nakupljanje masnih naslaga na području stomaka jedan je od najčešćih estetskih problema. Na to utječu razni faktori kao što su: neuravnotežena prehrana, ali i stres, nedostatak sna i fizičke aktivnosti. Dolazak menopauze i njezini preokreti također su neki od faktora, koji mogu dovesti do neželjenih masnih naslaga.

Da biste se ga riješili, potrebno je dugoročna promjena navika odnosno uravnotežena ishrana bogata hranjivim tvarima, ali i fizička aktivnost. Nutricionistice Trista Best i Krutika Nanavati navele su da bi ljudi trebali u svoju svakodnevnu ishranu trebali uvrstiti ove dvije namirnice kako bi postigli rezultate.

Grčki jogurt

Kada želite postići uravnoteženu ishranu, u svakodnevnu konzumaciju trebali biste uvrstiti grčki jogurt. Zato što je on jedan od najzdravijih mliječnih proizvoda, bogat proteinima, a ima malu količinu kalorija. U 100 grama grčkog jogurta nalazi se otprilike šest grama proteina na 107 kalorija.

"Grčki jogurt je izvor hranjivih tvari, bogat proteinima i probioticima. Ove komponente rade zajedno na poboljšanju zdravlja crijeva i jačanju metabolizma, što dovodi do gubitka težine i smanjenja masnih naslaga na stomaku", navodi nutricionistica Nanavati.

Zob

Zob je druga namirnica koju biste trebali uvrstiti u svoju ishranu. Budući da je bogata vlaknima i zasitnim proteinima, ova je žitarica izvrstan saveznik za doručak kada želite skinuti salo sa stomaka.

Nutricionistica Trista Best navodi da zob možete jesti kao međuobrok. Također, ističe kako vlakna u zobenim pahuljicama daju duži osjećaj sitosti, što vas može spriječiti da unosite veći broj kalorija tokom dana.