Pametno pedalanje
24

Savjeti za biciklizam na duže staze: Kondicija je potrebna, ali strategija je najvažnija

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pretpostavke za biciklizam na duže staze su, osim vrhunske kondicije, dobra strategija i planiranje, piše Bicycling.com.

Alex Stieda, prvi Sjevernoamerikanac koji je nosio žuti dres Tour de Francea s ekipom 7-Eleven 1986. godine, trenutno vodi kampove za biciklizam i objavljuje sadržaje o biciklizmu na svojoj internet stranici Stiedacycling.com.

Naravno, duge vožnje biciklom zahtijevaju određeni nivo izdržljivosti, a najbolje je postepeno povećavati udaljenost i intenzitet vožnje.

"Recimo da vam vožnja za vikend traje dva sata. Tokom razdoblja od osam sedmica, dodajte po pola sata svakoj vožnji; za dva mjeseca ćete biti spremni za 'vožnju stoljeća'", preporučuje iskusni biciklista Stieda.

Kategoričan je kada kaže da oni koji vole biciklizam i primjenjuju njegove savjete, neće moći izdržati a da ne počnu praktikovati i drugu vožnju tokom sedmice.

Kada trenirate biciklizam na duge staze, ne mora svaka vožnja biti žestoka. Vožnje za oporavak jednako su važne za izgradnju "fitness baze".

Stieda napominje kako je potrebno pametno koristiti pedale, naročito kod početnika, a to znači pedalati tako da se postigne učinkovita brzina koja neće biti preteška i pržiti noge.

Kad se vozite dugo biciklom, prehrana i unošenje tečnosti ključni su za održavanje vašeg napora. Stieda kaže da ima za cilj popiti jednu bocu vode za sat, ovisno o toplini i napetosti.

"Nebitno je šta miješate s vodom; voda je ono što je najvažnije", kaže on, dodavši da je potrebno svakih 15 minuta pojesti zalogaj hrane.

Ukoliko nemate dovoljno vode ili hrane sa sobom, nije naodmet negdje stati i napuniti bocu ili, ukoliko ste u prilici, kupiti hranu.