Popravite svoj sprint
10

Savjeti koji vam mogu pomoći da postanete brži

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko želite postati brži na 100 metara, mješavina treninga snage i vježbe eksplozivne snage mogu vam pomoći u ovom segmentu, a uporedo ćete poboljšati i svoju koordinaciju.

The Guardian donosi listu od sedam savjeta na koji način možete postati brži, a uporedo s tim kako možete popraviti opće tjelesno stanje.

Vježbanje u teretani

Trčanje spada u onu vrstu fizičkih aktivnosti koje zahtijevaju iznimnu tjelesnu spremnost. Kako biste postali brži, fitness treneri preporučuju dizanje tegova, kako nogama tako i rukama, redovne čučnjeve, ali sve to u kombinaciji s redovnim odmaranjem.

Sprint zahtijeva pravilne pokrete

Sprint se sastoji od kretnji ruku i stopala.

"Zamislite svoje ruke kao akceleratore. Ruke vam pokreću noge, a ne obrnuto. To znači da se ruke vraćaju unazad, kao i naprijed za vrijeme zamaha, dok su ramena i ruke opuštene. Podignite koljena visoko pri svakom koraku uz uspravan položaj kičme", kaže četverostruki olimpijski šampion u sprintu Michael Johnson.

Pliometrijske vježbe

Pliometrijske vježbe su zapravo eksplozivne i intenzivne vježbe, kao što su to u prvom redu vježbe skakanja i preskakanja, koje imaju za cilj jačanje mišićne snage. One mogu biti korisne za poboljšanje pokretljivosti i forme.

Simetričnost snage

Prije nego što počnete s bilo kojom vrstom vježbanja ekstremiteta trebali biste provjeriti tzv. simetriju snage, tj. trebali biste provjeriti da li vam je primjerice jedna noga jednako snažna kao i druga. To ćete provjeriti tako što ćete teg pokušati podići najprije s lijevom nogom, a zatim isti teg s desnom. Ukoliko niste sposobni dignuti teg s obje noge jednako, trebate poraditi na simetriji snage ekstremiteta.

Budite opušteni

Iako savjet može zvučati pomalo paradoksalno, ali pokušajte da se nekoliko minuta prije trčanja maksimalno opustite. Što ste opušteniji, lakše i brže ćete trčati.

Trčanje uzbrdo

Kao svoju dnevnu rutinu počnite prakticirati i trčanje uzbrdo. Iako je logično da nećete moći punim intenzitetom trčati uzbrdo kao po ravnoj površini, ali ovaj vid treninga je izuzetno dobar za jačanje mišića nogu što će vam pomoći da budete brži.

Radite na koordinaciji i ravnoteži

Koordinacija i ravnoteža su od suštinskog značaja ne samo za sprintanje, već i za dugotrajnije trčanje. Dakle, u svoj svakodnevni trening program uvedite i vježbe koordinacije kako biste dobili i na brzini.