Oborio svjetski rekord
88

Roy Englert u 96. godini istrčao pet kilometara: Zabavno je stići do cilja

Dž. L.
Roy Englert istrčao je pet kilometara u 96. godini i time oborio svjetski rekord najstarije osobe koja je pretrčala ovu kilometražu.

Amerikanac iz Virginije je na prošlosedmičnom USATF Masters Outdoor prvenstvu 5.000 metara pretrčao za 42 minute i 30 sekundi, čime je za gotovo osam minuta nadmašio prethodni rekord koji je prije deset godina postavio Frank Levine.

Englert je ranije oborio rekorde za 800 metara i 1.500 metara za dobnu skupinu od 95 do 99 godina. Također je dio svjetskih rekorda za istrčanih 4x100, 4x400 i 4x800 metara u timovima.

Roy Englert (Foto: USATF)
Roy Englert (Foto: USATF)

Prema pisanju američkih medija, Englart živi u Lake Ridge zajednici penzionera i ne odustaje od trčanja ni u devedesetim godinama. On i danas dva do tri puta sedmično trči gotovo dva kilometra.

"Zabavno je stići do cilja. Nije zabavno dok to radite, ali je zabavno kada završite. To je ustvari težak posao. Ne smatram da sam neka inspiracija. Ja sam spor trkač, ali valjda sam nadživio gotovo svakoga. Lako je pobijediti kada nemate baš veliku koinkurenciju", kazao je Englert za Run Washington.