Fokus na pokrete
7

Prednosti vježbanja ispred ogledala: Bolje performanse i motivacija

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Postoji niz razloga zašto u većini teretana i fitness studija možete vidjeti brojna ogledala na zidovima, a svi se odnose na poboljšanje performansi tokom treninga, ali i istovremenu motivaciju za što bolje rezultate i praćenje pokreta vlastitog tijela.

Vježbanje pred ogledalom može se činiti samo kao prolazna zaljubljenost u fitness ili rezultat taštine, ali istina je da su ogledala decenijama sastavni dio plesnih studija i teretana.

Prema Psychology Today, istraživanja pokazuju da vježbanje ispred ogledala može djelovati i pozitivno i negativno, ovisno o raznim faktorima.

Sa pozitivne strane, prednost je u tome što vam pomažu da usavršite formu. Gledanje u vlastito tijelo pomaže vam da popravite loše držanje, kontrolišete disanje ili opustite mišiće.

Alternativno, ogledala mogu ometati naš unutrašnji fokus i uzrokovati da preusmjerimo pažnju s osjećaja kako se naše tijelo kreće na ispitivanje kako izgleda u pokretu.

S obzirom na to, istraživanja pokazuju da "vanjski fokus (fokus na to kako vaši pokreti utječu na okolinu oko vas) dovodi do boljih performansi nego unutrašnji fokus (fokus na to kako se određeni dijelovi tijela ili grupe mišića kreću) tokom fizičkih zadataka."

Što se tiče vježbanja pred ogledalom, postoje neke nevjerovatne prednosti koje vrijedi uzeti u obzir:

Ogledala vam pomažu da poboljšate formu

Primarni razlog zašto mnogi fitness studiji imaju ogledala okačena na zidove je to što članovima nudi mogućnost da promatraju svoju formu, poravnanje i držanje tokom vježbanja.

Ovo ne samo da je posebno korisno pri podizanju tegova ili izvođenju plesnih rutina, već vam pomaže i u ispravljanju i mijenjanju vaše tehnike prema potrebi.

Ogledala mogu smanjiti rizik od povreda

Najbolji način da izbjegnete povrede u fitnesu je vježbanjem dobre forme. Vježbe ispred ogledala mogu vam pomoći da napravite potrebne promjene kako biste spriječili bilo kakve nezgode, istegnuće mišića ili uganuća.

Ogledala mogu povećati vašu motivaciju

Gotovo se svi slažu da rad na traci za trčanje bez ičega za vidjeti brzo postaje dosadan. Ogledala pružaju vanjsku žarišnu tačku koja će vam pomoći da prođete kroz vježbu. Vidjeti sebe u pokretu također vas može inspirisati da radite više i date sve od sebe.

Ogledala pomažu u prostornoj svijesti i koreografiji

Raditi u neposrednoj blizini drugih mnogo je lakše ako vidite koliko ste zapravo blizu. Osim toga, ovo vizuelno pomagalo pomaže vam da savladate koreografirane pokrete bez okretanja.