Iskusni stručnjaci
47

Pet savjeta vrhunskih fitnes instruktora za učinkovitije vježbe

Klix.ba
Bez obzira kakve vrste vježbi volite, posao instruktora fitnesa je da osmisli čas koji će vam osigurati najbolji trening. Ipak, moguće je da ste primijetili da vaš instruktor povremeno ponavlja vježbe ili daje različite upute ženama i muškarcima. Za sve to postoje dobri razlozi.

Magazin Livestrong navodi pet stvari koje možda niste znali o svojim omiljenim časovima fitnesa, a otkrili su ih instruktori sa dugogodišnjim iskustvom.

Uvijek prvo posvetite 20 minuta kardio treningu

Sagorijevanje masti najčešći je cilj onih koji treniraju. Bez obzira da li idete u teretanu zbog ozbiljnije transformacije svog tijela ili tek da održite postignutu formu, kardio trening treba biti važan dio vašeg režima.

Da bi vaše tijelo počelo fiziološki proces sagorijevanja masti, morate značajno podići broj otkucaja srca najmanje 20 uzastopnih minuta. To je dobar početak, tako da ako zadržite tempo i duže, vaše tijelo će nastaviti proces sagorijevanja masti.

Jedan od najčina da to uradite su HIIT treninzi (High Intensity Interval Trening), dakle intervalni treninzi koji se sastoje od niza kratkotrajnih intenzivnih kardio serija sa aktivnom pauzom. To mogu biti trčanje, opterećenje na sobnom biciklu itd.

Instruktori ne ponavljaju vježbe bez razloga

Instruktori ne žele samo protraćiti vrijeme. Postoji mnogo stvari koje ponavljaju jer ljudi često prave iste greške dok ne steknu potrebnu formu. Kada je riječ o vježbanju, naše tijelo ima tendenciju da radi protiv nas sve dok ga ne obučimo drugačije. Samo ispravnim izvođenjem vježbi maksimizira se njena učinkovitost.

Osim toga, doživljavajte svog instruktora kao navijača. On ponavlja stvari i da bi vas motivisao kada se osjećate da ne možete dalje.

Važnost poretka vježbi

Postojanje određenog redoslijeda vježbi važno je pri kreiranju učinkovitog časa fitnesa jednako kao i kreiranje cijelog programa treninga. Svaka vježba ima specifičan cilj. Časovi koji u fokusu imaju snagu i oblikovanje tijela potpuno su drugačiji od onih za kardio trening. Kod prvih dominiraju izometrijski pokreti kojima se maksimizira sagorijevanje kalorija, a kod drugih kretanje u prostoriji sa fokusom na cijelo tijelo i kretnje u koje je uključeno više zglobova.

Muško i žensko tijelo različito reaguju na iste vježbe

Struktura mišića znatno varira između spolova. Muškarci su prirodno opskrbljeni većom koncentracijom mišićnih grupa tipa 2, odnosno mišićima brzih trzaja. Oni su odgovorni za oštre i moćne kretnje poput skokova. Dame imaju više mišića tipa 1, zbog čega češće gravitiraju ka kardio vježbama.

Ipak, važno je da i jedni i drugi rade suprotno od onoga čemu su skloni. Ako vam je omiljeno trčanje po traci, radije podignite par bučica ili tegova i obavite vježbe snage. Također, ako nikada ne radite kardio vježbe, priključite se zabavnom času koji obuhvata razne kretnje. Na taj način aktivirat ćete mišićne grupe koje su najvjerovatnije dotad bile zanemarene tokom treninga. Ideja svakog fitnes režima je da stvori ravnotežu između snage i fleksibilnosti različitih tipova mišićnih grupa, kao i mišića na koje ciljamo. Balans je najbolji način prevencije povreda jer nam omogućava održivost.

Ne morate se uvijek istezati

Na nekim treninzima istezanja statičkih dijelova tijela se vrše na kraju, a u drugima to nije neophodno jer uključuju manje ili više dinamično istezanje. Postoje različite vrste istezanja, ali sva služe istoj svrsi. Dinamična istezanja mogu biti kardio vježba za sebe.