Aktivnosti u teretani
6

Pacijentima s karcinomom vježbanje može povećati šanse za preživljavanje

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pacijentima s rakom savjetuje se da se učlane u teretanu prije nego što započnu s hemoterapijom i to sve u cilju da bi im fizička aktivnost pomogla u jačanju tijela i samim tim da im poveća šanse za preživljavanje.

U roku od 48 sati od uspostavljanja dijagnoze, ljekari pacijente potiču da se krenu s fitness režimom i da vježbaju tri puta sedmično. Kardio treninzi visokog intenziteta i treninzi zasnovani na jačanju snage ​​bit će popraćeni prehrambenim savjetima i podrškom za mentalno zdravlje.

Ljekari kažu da su ti treninzi prikladni te da se režimom vježbanja nuspojave terapijskih metoda, kao što su hemoterapija, i količina vremena provedenog u bolnici mogu znatno smanjiti.

"Liječenje raka sada je efikasnije nego ikada prije, ali zaista može uzeti danak na vašem tijelu. Dakle, sve je više dokaza da je zaista vrijedno pokušati prilagoditi vaše tijelo za hemoterapiju ili veliku operaciju. Zapravo 'pripremate' vlastiti oporavak prije nego što liječenje uopće počne" izjavio je onkolog Simon Stevens.

Kada je riječ o Velikoj Britaniji, više od 500 ljudi iz Manchestera trenutno učestvuje u programu, a očekuje se da će više od 2.000 njih učestvovati u naredne dvije godine. Yorkshire, Leicester i London također nude slične usluge.

David Fowles, koji je ove godine uključen u program, istakao je kako mu je tjelovježba skratila vrijeme za oporavak.

"Da mi je neko u februaru rekao da ću ići u teretanu, nasmijao bih ih se. Operacija je bila poprilično zastrašujuća i trajala je deset sati. Rečeno mi je da ću biti u bolnici dvije, tri ili četiri sedmice, a ostao sam dosta manje", kazao je ovaj 68-godišnji penzioner.