Ostanite u formi
9

Ovo su najbolje i najsigurnije vježbe za trudnice

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bol u leđima, natečeni zglobovi i nesanica, sve su ovo simptomi trudnoće koji se mogu ublažiti vježbanjem. Vježbanje u trudnoći ima mnogo prednosti i za vas i za vaše dijete. Osim što ćete biti sretniji i raspoloženiji, smanjit ćete mnoge simptome trudnoće i imati brži oporavak nakon porođaja.

A i vaša beba će biti sretnija. Ove vježbe savršeno su sigurne za sve trudnice. Pa uskočite u tene i počnite vježbati.

Koliko trebam vježbati u toku trudnoće?

Naučnici sugeriraju da buduće mame trebaju vježbati bar trideset minuta dnevno.

Šta znači vježbati trideset minuta? Tri desetominutne šetnje tokom dana jednako su korisne kao i 30 minuta trčanja ili vožnje bicikla u teretani. Osim toga i 15 minuta usisavanja i 15 minuta laganog rada u bašti također se ubraja u vaš dnevni cilj.

Iako je istina da ne možete raditi baš sve vježbe, poput skijanja i jahanja, ipak možete uživati u većini fitness aktivnosti.

Ovo su vježbe koje se preporučuju:

Plivanje

Plivanje i aerobik u vodi mogu biti upravo savršen trening u trudnoći. Zašto? U vodi težite manje nego na kopnu pa ćete se osjećati lakšim i okretnijim. Plivanjem možete ublažiti mučnine, bolove u leđima i natečene zglobove. No ne biste trebali roniti i skakati u vodu.

Hodanje

Ovu vrstu vježbanja možete uklopiti u svoj svakodnevni život i možete vježbati sve do datuma porođaja. Za ovu vježbu vam ne treba oprema niti članstvo u teretani, samo neke dobre tene.

Trčanje

Želite li ići malo brže? Iskusni trkači mogu trčati i za vrijeme trudnoće, ali se moraju konsultovati sa svojim ljekarom. Držite se ravnih staza i ne pretjerujte.

Grupni časovi plesa ili aerobik

Kursevi vježbanja aerobika i plesa poput zumbe odličan su način da povećate otkucaje srca i pokrenete protok endorfina ako ste početnik. Kako vaš stomak raste, izbjegavajte aktivnosti koje zahtijevaju dobru ravnotežu. Ako ste iskusni sportista, slušajte svoje tijelo, izbjegavajte skakanje ili snažne pokrete i nikad ne vježbajte do tačke iscrpljenosti.

Biciklizam u zatvorenom

Vožnja u zatvorenom prostoru može biti odlična vježba, jer omogućava pedaliranje vlastitim tempom bez rizika od pada ili pritiska na zglobove i koljena.

Vježbe visokog intenziteta (HIIT)

Intervalni trening visokog intenziteta definitivno nije za svaku trudnicu. Međutim ako ste prije trudnoće redovno vježbali, možete u svoju dnevnu rutinu uključiti i ovaj trening. No trebali biste izbjegavati skakanje, nagle trzaje i brze promjene smjera. Zaustavite se ako nemate daha ili ste iscrpljeni, pijte puno vode i budite posebno oprezni pri bilo kojim vježbama koje uključuju ravnotežu.

Joga

Prenatal joga je još jedan idealan trening za buduće mame: potiče opuštanje, fleksibilnost, fokusiranost i duboko disanje. Potražite klasu posebno prilagođenu trudnicama ili zamolite svog instruktora joge da primijeni položaje tako da budu sigurni za vas.

Dok vježbate, nemojte zaboraviti redovno piti vodu. Vodu popijte 30-45 minuta prije nego počnete vježbati i nastavite piti puno vode za vrijeme i nakon treninga.

Vježbanje visokog intenziteta ili vježbanje koje traje duže od 45 minuta može dovesti do niskog nivoa šećera u krvi. Stoga pripremite sebi užinu s proteinima i ugljikohidratima prije i nakon treninga.

Nosite labavu, prozračnu i rastezljivu odjeću te sportski grudnjak.