Zdravije alternative
36

Ove poslastice možete jesti bez grižnje savjesti i straha od debljanja

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko želite smršati ili smanjiti unos nezdravih slatkiša opcije poput moussea od tamne čokolade ili chia pudinga mogu biti zdrava zamjena.

Ako pokušavate da smršate ili se jednostavno želite zdravo hraniti, rijetko ćete posegnuti za čokoladnom tortom ili drugim nezdravim slatkišima. Međutim, ovakav način ishrane ne mora značiti da u potpunosti morate izbjegavati slatkiše.

I dalje možete uživati ​​u desertima koji neće uzrokovati debljanje, tvrde nutricionisti. Sljedeće poslastice zadovoljit će vašu želju za slatkim bez dodavanja tona šećera ili kalorija u vašu prehranu, a neke čak imaju nevjerovatne nutritivne prednosti:

Voćni sladoled je zabavan podsjetnik na djetinjstvo za mnoge i savršena je smrznuta alternativa za sve koji žele izbjeći mliječne proizvode. Ipak, budite oprezni: neki sladoledi koje možete pronaći u trgovinama sadrže dodani šećer. Sigurna opcija može biti priprema domaćih sladoleda sa sastojcima kao što su jagode, breskva, tamna čokolada i lubenica.

Mousse od tamne čokolade donosi obilje antioksidansa iz tamne čokolade, a dodatak kokosovog mlijeka, sirovog meda i vanilije zaslađuje gorku tamnu čokoladu te uz to pruža i zdravstvene prednosti.

Jedna od najimpresivnijih karakteristika tamne čokolade je njen visok sadržaj antioksidansa. Antioksidansi uključuju vitamine, minerale i fitokemikalije - korisne biljne spojeve.

Puding od chia sjemenki može biti još jedna zdrava alternativa slatkišima koji obiluju šećerom, a sadrži chia sjemenke, nezaslađeno kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije, med i bobičasto voće. Chia sjemenke su pune antioksidansa, dobrih masti i vlakana, a vlakna će vas duže održati sitim i spriječiti da grickate hranu prepunu šećera.

Banana hljeb s kokosovim brašnom je hranljiva i ukusna alternativa tradicionalnom banana hljebu, koju često favorizuju oni koji traže zdraviji način života ili žele da izgube na težini.

Za razliku od hljeba kruha od banane napravljenog s višenamjenskim brašnom, ova verzija ne sadrži gluten i ima značajno manje ugljikohidrata, što je čini prikladnim izborom za pojedince koji žele upravljati svojim unosom kalorija i smanjiti potrošnju ugljikohidrata.