|

Otkrijte treba li vježbati prije ili poslije doručka

Otkrijte treba li vježbati prije ili poslije doručka
4
S.H.P.
6.2.2020. u 10:34
5
komentara
4

dijeljenja
Otkrijte treba li vježbati prije ili poslije doručka Ilustracija: Shutterstock
Rasprava koja se vodi godinama jeste treba li jesti prije ili poslije jutarnjih vježbi. Najnovija istraživanja dokazuju da vježbanje prije doručka sagorijeva više kalorija.
U istraživanju je učestvovalo 30 muškaraca koji su imali problema s viškom kilograma. Oni koji su vježbali prije doručka sagorjeli su dvostruko više kalorija i masnoće nego muškarci koji su doručkovali pa otišli vježbati.

Tijelo prvo sagorijeva ugljikohidrate, a kad njih ponestane pređe na sagorijevanje masnih ćelija.

Preskakanje obroka prije vježbanja učinilo je da mišići muškaraca reagiraju na inzulin koji kontrolira nivo šećera u krvi te na taj način smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

"Grupa koja je vježbala prije doručka povećala je sposobnost reakcije na inzulin, što je još bolje imajući u vidu da su obje grupe za vježbanje izgubile sličnu težinu i obje su stekle sličnu kondiciju", rekao je fiziolog Javier Gonzalez.

Međutim, neka istraživanja ipak ukazuju na to da je mnogo bolje doručkovati pa onda vježbati.

Kako god bilo, budući da različite studije pokazuju različite rezultate, istraživanja bi se morala provoditi u mnogo većim grupama, ali na osnovu dosadašnjih studija vježbanje prije jela može biti dobro za vaše cjelokupno zdravlje.

Ako se odlučite vježbati na prazan stomak, imajte na umu ove savjete: u toku vježbanja pijte dosta vode ili sportskih pića. Nakon vježbi pojedite obrok s udjelom proteina 4:1, dobar izbor su voće i grčki jogurt s niskim udjelom masti ili banane s kikiriki puterom.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...