Bh. instruktorica
494

Nejra Ibrić o fitness programu u BiH: Zašto je zumba idealan način za oblikovanje tijela

Piše: S.H.P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nejra Ibrić diplomirana je ekonomistica i zamjenica direktora Radija M. Prije sedam godina Nejra se zaljubila u zumbu, a martu 2016. godine na nagovor prijatelja odlučuje se licencirati i prihvatiti izazov primjenjivanja više vrsta plesa u fitness obliku.

Ostvarivši veliki uspjeh u pravcu promoviranja zumba fitness programa u BiH, Nejra je i uspješna organizatorica zumba događaja, organizira i zumba koncerte sa zumba izvođačima i zumba master treninge s najboljim svjetskim prezenterima, gdje se okupljaju mnogi ljubitelji ovog programa.

"Zumba fitness je način vježbanja uz motivirajuću latino muziku i vrlo jednostavnu koreografiju koju uz malo truda u vrlo kratkom vremenskom periodu može savladati bilo ko. Osnovni plesovi koji se najčešće kombinuju na treningu zumbe su: merengue, salsa, reggaeton i cumbia, ali se mogu naći i tango, bachata, calipso, moombahton, bally dancing, hip-hop, lambada, rock & roll, twist...", objašnjava zumba instruktorica Nejra Ibrić.

Zumba fitness idealan je način za oblikovanje tijela i skidanje masnih naslaga pa se mnogi odlučuju na ovakav način vježbanja, a zumba fitness program je primjeren za sve dobne skupine, neovisno o tome u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, imate li bilo kakvog ili čak nikakvog iskustva u plesu, bili vi muško ili žensko.

"Ovo je vježbanje, jačanje fizičke aktivnosti, način mršanja, a ujedno i vrsta zabave, jer muzika djeluje motivirajuće, a ples nas čini sretnijima. Formula osnovnih plesnih koraka čini zumbu dostupnom svima. Velika stvar koju zumba postiže je što u ljudima stvara želju da dolaze na treninge, a biti uporan i vježbati u kontinuitetu jedan je od važnijih principa kojih bi se čovjek trebao držati ako želi postići rezultate", kaže Nejra.

Zumba fitness istovremeno pojačava i formira kondiciju, uspostavlja dobar i uravnotežen srčani ritam, a na taj način i cirkulaciju, zateže mišiće, posebno one u regiji leđa, abdomena i nogu, poboljšava koordinaciju pokreta, ojačava izdržljivost mišića i kičmenog stuba i istovremeno doprinosi smanjenju stresa, jer budi u vama osjećaj za ritam i pokreće pozitivne misli i energiju.

"Treninzi zumba fitnesa izuzetno su dinamični i iziskuju dosta uložene energije, fantastični su za sagorijevanje viška kalorija, čak i do 450 kalorija za sat vremena", kaže Nejra.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Svaki zumba fitness trening počinje desetominutnim zagrijavanjem, a potom slijedi cardio dio od 40 minuta tokom kojeg se postepeno različitim kombinacijama osnovnih koraka i ritmova podiže intenzitet vježbanja te prelazi iz jedne vrste plesa u drugu. Potom slijedi tzv. cool down (smirivanje intenziteta) te istezanje ili vježbe snage.

A želite li probati zumbu, zumbajte zajedno s Nejrom.

Da biste postigli rezultate zumbajte tri puta sedmično. Ne zaboravite da vam različiti plesni pokreti pomažu poboljšati fleksibilnost, ravnotežu, snagu i koordinaciju.

Zumba će napraviti čuda za vašu težinu ako uz vježbanje jedete zdravu i nemasnu hranu. Vaš nastup u vježbi će znatno poboljšati pravilan plan prehrane, uvijek trebate biti dobro hidratizirani (8-10 čaša vode svaki dan).

U roku od dvije do četiri sedmice ćete vidjeti pozitivne rezultate.