Poruke trenera
83

Motivacija je prvi korak ka uspjehu

Klix.ba
Užurbani tempo modernog života sa sobom donosi višak stresa i zamora, te manjak vremena i energije.

Ne posvećujemo dovoljno pažnje svom tijelu i fizičkoj aktivnosti, što dovodi do brojnih posljedica - od viška kilograma do deformiteta kičmenog stuba ili, naprosto, slabe kondicije. Često je teško natjerati se na vježbanje, ali zdravlje i opći kvalitet života bi morali biti dovoljan motiv.

Turbulentna svakodnevnica nam često ne dopušta da vodimo računa o ukupnoj kvaliteti života. Jako malo kvalitetno spavamo, jako loše se hranimo, jako malo se krećemo.

"Naše tijelo je napravljeno da bude u pokretu i definitivno nismo napravljeni da vršimo posao koji je u kontinuitetu u sjedećem stavu", kaže Adnan Baždarević, stručnjak za fitness te dodao:

"Stoga je jako bitno da pored posla - pogotovo sjedećeg - imamo neku prilagođenu fizičku aktivnost koja će činiti balans."

Većina ljudi je toga svjesna, ali mnogima se isto tako teško natjerati da naprave prvi korak, iako je mogućnosti mnogo - od fitness centara i teretana, preko pilatesa i joge, do jogginga i kućnog treninga, uz bezbroj lako dostupnih rekvizita. No, kao i u mnogočemu drugom, „boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“. U prevodu - uzalud svi tegovi i sprave, trake za trčanje i sobna bicikla, ako niste „prelomili“ u sebi.

"Mislim da ne postoji veći motivacioni faktor od našeg zdravlja, koje je preduslov da vodimo jedan kvalitetan život", kaže Adnan.

S tim se slaže i njegov brat Dženan, također fitness stručnjak, te dodaje:

"Motiv prvenstveno treba biti kako da nadmašimo sami sebe. Najteže je napraviti taj prvi korak. Onaj ko to uspije, već je napravio veliki korak ka uspjehu."

On naglašava i važnost pravilne ishrane.

"Ukoliko se ne držite određenih principa ishrane, nećete doći do svog cilja. Morate napraviti jednu dobru fuziju kvalitetnog treninga, odmora i prehrane", rekao je Dženan.

Stoga, bez obzira je li vaš izbor teretana, bazen ili vježbanje kući i u uredu, neophodno je imati dva najvažnija rekvizita - motivaciju i volju.