Postavit će ih 1.000
18

Kinezi osmislili "teretanu u kutiji" za vježbanje u toku pauze

Klix.ba
U glavnom gradu Kine Pekingu počelo je otvaranje stalno dostupnih "teretana u kutiji" - prostora od četiri kvadratna metra s klima-uređajem, trakom za trčanje i TV-om.

Korisnici prvo trebaju skinuti aplikaciju koja će im pokazati gdje se nalazi najbliža "teretana", a potom QR kodom mogu otključati vrata i koristiti je kad god žele, tokom pauze na poslu i slično.

Potrebno je da uplate depozit od 99 juana (25 KM), a minuta korištenja košta 0,2 juana (0,06 KM).

Malene teretane su startup kompanije Mipao Technology koja ih širom Pekinga planira postaviti 1.000. Osim traka za trčanje, plan im je ubaciti i druge sprave za treniranje.

Prema pisanju lista Beijing Morning News, ove "kutije" veoma su zainteresovale korisnike, jer im je draže nasamo vježbati umjesto da se guraju u pretrpanim fitness centrima. Neki od njih viđeni su kako treniraju i kasno noću.

I interesovanje investitora je u porastu. Kompanija je saopćila da je uspjela privući blizu 25 miliona juna za finansiranje projekta.

Iako ova ideja može zvučati čudno, većini stanovnika, s obzirom na to da je u Pekingu zrak izuzetno zagađen tokom, je privlačnije trčati u kutiji s čistim zrakom, makar za to i plaćali, nego na ulicama.