Čest problem
28

Kako otkloniti neugodan miris znoja iz odjeće za treniranje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Problem neugodnog mirisa znoja je čest i mnogi jako dugo traže rješenje za njega. Stranica Men's Health prenosi nekoliko savjeta kako ga savladati, te kako prati i održavati odjeću koju koristite za treniranje.

Obzirom da se za trening često koriste sintetičke tkanine, mnogi se bore sa činjenicom da se neugodan miris znoja ne može isprati iz njihove odjeće.

Svoju sintetičku odjeću perite u hladnoj vodi

Mary Johnson, naučnica iz "Protector&Gamble" firme, rekla je za Washington Post kako pranjem odjeće vrućom vodom doslovno zatvaramo bakterije i neugodan miris u tkaninu. Sve čestice znoja, bakterija i sličnih stvari koje tkanina upije lakše je isprati hladnom vodom.

Odaberite pravi deterdžent

Ako vaša odjeća ne miriše kao da je čista, onda to znači da zaista nije, kaže Johnson. Ona još dodaje i kako je moguće da teški mirisi deterdženata zamaskiraju neugodne mirise u vašoj odjeći, ali čim parfem deterdženta izlapi one će ponovo poprimiti neugodan miris. Zbog toga je važno istražiti koji je deterdžent najbolji za odjeću koju koristite.

Ne ostavljajte prljavu odjeću u torbi preko noći

Iako ćete vjerovatno biti umorni i nećete imati volje da nakon večernjeg treninga operete odjeću, važno je da se natjerate da to uradite ili odjeću bar izbacite u korpu za veš. U suprotnom bi i vaša torba mogla poprimiti neugodan miris, a sve to znatno otežava ispiranje odjeće. Također, Johnson preporučuje da odjeću izvjetrite prije nego je ubacite u veš mašinu i operete.