Eksperiment BBC-a
5

Je li veganska ishrana zdravija od konzumiranja mesa i mliječnih proizvoda

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na društvenim platformama se svakodnevno promovišu najbolji načini ishrane, a gotovo uvijek je na vrhu liste veganstvo. Međutim, postavlja se pitanje koliko je ova informacija tačna.

Jednojajčani blizanci Hugo i Ross Turner učestvovali su u eksperimentu koji je trajao 12 sedmica. Hugo je počeo primjenjivati vegansku ishranu, dok je Ross nastavio konzumirati meso. Važno je napomenuti da oni inače svakodnevno treniraju, prenosi BBC.

Hugo je priznao da je njegovom tijelu trebalo više vremena da se navikne na veganstvo. Osjećao je potrebu da jede meso i sir, ali je umjesto njih jeo voće i orašaste plodove. S druge strane, Ross je ponekad osjećao da ima višak energije, a nekada se osjećao umorno.

Istraživanja su pokazala da u crijevima žive različite vrste "dobrih" mikroba. Oni proizvode hemikalije koje pomažu tijelu da dobro funkcioniše. Jednojajčani blizanci dijele od 25 do 30 posto zajedničkih mikroba, tako da je logično što su drugačije reagovali na različite tipove ishrane.

U prosjeku su vegani zdraviji od onih koji konzumiraju meso, ali ipak treba naglasiti da postoje veganski načini ishrane koji su naročito štetni za organizam. U suštini, sve zavisi od kvaliteta namirnica. Eksperiment je pokazao da nema značajne razlike između ova dva načina ishrane.