Kontinuitet najbitniji
6

Intenzivne vježbe mogu naštetiti vašem tijelu, ovo su simptomi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Intenzivno vježbanje, koje se praktikuje za što brže postizanje željenih rezultata, može naštetiti vašem tijelu i zdravlju, a u nastavku donosimo simptome pretjeranog vježbanja.

Sedam savjeta će vam pomoći da razumijete simptome pretjeranog vježbanja kako vaš entuzijazam ne bi doveo do negativnih nuspojava, naročito kada je riječ o negativnim nuspojavama na vaše zdravlje.

Nemogućnost postizanja dostignutih ciljeva

Normalno je da svi treninzi ne mogu biti isti. Ali ako ne možete dostići ciljeve koje ste ranije dostigli, onda ste vjerojatno dosegnuli svoj vrhunac. To se uglavnom javlja usljed pretjeranog vježbanja.

Osjećate bol duže nego inače

Prirodno je da vas boli ako ste tek započeli s vježbanjem ili ste prešli na drugačiji stil vježbanja. Ali ako ste redovni u treninzima i niste izmijenili svoj stil, a ipak imate neobičnu bol koja traje duže od uobičajenog, vjerojatno ste pretrenirani.

Dobivate hronične povrede

Hronične povrede su povrede koje se ponavljaju ili ne nestaju. Kad pretjerano vježbate, a ne dajete tijelu vremena da se oporavi, mišići se ne razvijaju jer ne mogu zacijeliti.

Gubite mišiće

Ako prekomjerno trenirate, vaše tijelo ne dobiva odmor koji mu treba da ozdravi, to dovodi do gubitka mišića. U ekstremnim slučajevima i do povreda.

Teško vam je zaspati

Pretjerano vježbanje može uzrokovati prekomjernu proizvodnju hormona stresa, a to može otežati san.

Izgubili ste motivaciju za vježbanje

Nakon što ste puni entuzijazma odlazili u teretanu svaki dan, a odjednom vam se učini da ste izgubili motivaciju, to bi mogao biti znak da ste možda pretjerali s treninzima.