HIIT trening osim što topi kilograme usporava i starenje

HIIT trening osim što topi kilograme usporava i starenje
33
Klix.ba
1.6.2019. u 08:08
7
komentara
33

dijeljenja
HIIT trening je trening s vježbama visokog intenziteta. Ova metoda vježbanja popularna je među onima koji žele istopiti višak kilograma, a navodno ovaj trening usporava i starenje.
Kada je HIIT trening u pitanju pravilo je da radite brze vježbe s kraćim periodima oporavka, a takav ritam navodno pomaže da se sagori više kalorija u manje vremena nego što je to slučaj kod tradicionalnih vježbi.

HIIT trening potiče rad metabolizma, sagorijevanje masti i izgradnju mišića, a znanstvenici iz Mayo klinike otkrili su da vježbe mogu usporiti starenje.

Studija koja je objavljena u časopisu Cell Metabolism, učestvovale su 72 osobe podijeljene u dvije dobne skupine: mladi od 18 do 30 i stariji od 65 do 80 godina. Učesnici su bili raspoređeni na po jednu od tri vježbe, koje su trajale po 12 sedmica: ciklus intenzivnog vježbanja, trening snage s utezima ili kombinirani trening snage i biciklizma.

Vožnja bicikla bio je najteži ciklus i zahtijevao je tri dana vožnje bicikla i dva dana stalnog, brzog hodanja na traci. Skupina za treniranje s utezima radila je vježbe gornjeg i donjeg dijela tijela samo dva puta sedmično, dok je skupina za kombinirani trening vježbala pet dana u sedmici, ali vremenski kraće i bez vremena za oporavak.

Naučnici su mjerili promjene u snazi, mišićnoj masi, kapacitetu pluća i osjetljivost na inzulin. Također su im radili biopsiju tkiva i analizirali stanice koje su uzeli s područja bedara, prije i nakon tromjesečnog eksperimenta.

Na kraju 12. sedmica sve skupine su dobile na mišićnoj masi i poboljšale kapacitet pluća, ali oni koji su provodili trening visokog intenziteta imali su najviše koristi od vježbanja, piše portal Health.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...