|

Fitness zvijezda otkriva ružnu stranu života žena sa snažnim tijelom

Fitness zvijezda otkriva ružnu stranu života žena sa snažnim tijelom
15
D
DP
7.2.2020. u 15:22
14
komentara
15

dijeljenja
Fitness zvijezda otkriva ružnu stranu života žena sa snažnim tijelom
Fitness zvijezda Kayla Itsines, koja ima više od 12 miliona fanova na Instagramu, otkrila je da se suočava sa seksističkim kritikama zato što ima snažno tijelo u formi, na što je reagovalo mnogo žena.
Kayla Itsines je nagrađivana australska osobna instruktorica grčkog porijekla, poduzetnica i autorica nekoliko izdanja e-knjiga fitness programa Bikini Body Workout, kao i aplikacije Sweat with Kayla,  putem kojih pomaže milionima žena širom svijeta transformisati svoje tijelo i osjećati se u formi, jače i samouvjerenije.

U martu 2016. godine, Times je Kaylu proglasio za jednu od 30 najutjecajnijih ljudi na internetu.

Australska fitness zvijezda podijelila je snažnu poruku s preko 12 miliona pratitelja na Instagramu. Ona je otkrila da je kao djevojčica često bila meta zadirkivanja, jer je izgledala snažno i htjela je podsjetiti sve svoje pratitelje da su "mišići za sve".

View this post on Instagram

I don't think I've met one person who actually ENJOYS foam rolling when they first start out. I definitely don't LIKE foam rolling, but I make it a priority because I know that it's good for me. You can find it quite difficult because when you push on certain areas and trigger points it might cause discomfort. This discomfort is NOT bad, you aren't hurting yourself. You're rolling over muscles that are holding tension and you're helping to relieve that tension. ⁣⁣ ⁣⁣ One of the things I’ve been focused on during the #SWEATChallenge is mobility. For me that means using a foam roller at least once a week - I make a full session out of it.⁣⁣ ⁣⁣ I treat it the same way I would a LISS session, I put on Netflix (yesterday I watched The Good Place with my phone on the ground so I could see it for the whole session 😂) and then foam roll. Trust me, if you don't have something or someone to distract you - it can be a very boring and painful experience hahaha. I usually start with my legs, stretch them out and then foam roll my lower back and then stretch that area too. I felt SO good afterwards and then I slept amazingly well that night!! ⁣⁣ ⁣⁣ If you only have 5 minutes with the foam roller, focus on the areas you feel most stiff, this can often include the abdominal muscles (for me this actually helps to relieve tension in my core AND my neck), each side of your upper back, the front of your legs and under your thighs. You can find a foam roller workout in my #BBG and #BBGStronger programs under 'Recovery' in the @SWEAT app.⁣⁣ ⁣⁣ www.kaylaitsines.com/my-sweat-challenge⁣ ⁣⁣ ⁣ #BBG #BBGStronger #BBGBeginner ##bbg2020

A post shared by KAYLA ITSINES (@kayla_itsines) on


U svom postu, Kayla, koja se može pohvaliti višemilionskim fitness carstvom, otkrila je da je odrasla baveći se sportom i da je njena snažna tjelesna građa uvijek bila tema razgovora i to ne na pozitivan način.

"Sjećam se da mi je jedna djevojčica prišla, podigla majicu i rekla 'Pogledajte, ona ima trbušnjake – ona je dječak! Ti si dječak!'", piše Kayla. Prema njenim riječima, ona je pokušala raspravljati s djevojčicom rekavši: "Nisam dječak!", na što joj je djevojčica odgovorila: "Da, jesi! Samo dječaci mogu imati trbušnjake i raditi sklekove."

Kako sama kaže, ona tada nije imala jasno iscrtane trbušnjake, ali je imala snažne trbušne mišiće i mogla je raditi sklekove kada je imala 11 godina i zbog toga je za druge djevojčice bila dječak.

Kayla, koja ima 28 godina i jedno dijete, otkrila je da joj je 2009. godine, kada je postala lična fitness instruktorica, neko rekao da su sklekovi na nožnim prstima za muškarce, a oni na koljenima za žene.

Ona je izrazila u objavi svoje zaprepaštenje na ovakvu podjelu, izrazivši svoje čvrsto uvjerenje da je fitness za sve, da su razvijeni mišići za sve, kao i zdravlje, treninzi i vježbanje.


Svoj post je zaključila porukom:  "Nisi 'muškarac' ili 'bodybuilder' ako imaš mišiće. Ti si snažna i predivna i nemoj dopustiti da ti bilo tko drugačije govori."

Kayla, koja je rodila svoje prvo dijete u aprilu prošle godine, podijelila je motivacijski post uz fotografiju svog ravnog trbuha.

View this post on Instagram

Reposting this for anyone who needs to hear this today! 👊 ⁣ In primary school I played a lot of sport. I remember a girl coming up to me and lifting up my t-shirt and saying “SEE, she has a six pack - she’s a boy!! You’re a boy!!”. I actually tried to argue with her saying “I’m not a boy!” and she said “Yes you are! Only boys have 6 packs and can do push ups”. So just to be clear I definitely didn't have a "six pack" haha, but apparently because I had strong ab muscles and could do push ups when I was 11 years old... I was a boy? When I started personal training in 2009, someone told me that a push up on your toes is called “a man push up” and the one on your knees is “a girl push up”. I'M SORRY, WHAT IS GOING ON!?! 🤦‍♀️ Ladies, can we please teach the world that muscles are for everyone, fitness is for everyone, health, weights, training and working out is for EVERYONE! You are NOT a “man” or a "body builder" if you have muscles. You are strong and amazing and PLEASE don’t let anyone tell you otherwise!! ⁣ ⁣ www.kaylaitsines.com/my-sweat-challenge ⁣ ⁣ #BBG #BBGStronger #BBGBeginner #BBG2020 #fitnessmotivation

A post shared by KAYLA ITSINES (@kayla_itsines) on


Njen post i slika dobili su odobrenje drugih žena koje koriste platformu za razmjenu sličnih iskustava. Jedna od preko 1.700 žena otkrila je u svom komentaru da redovno doživljava seksizam u lokalnoj teretani gdje trenira i postavila pitanje zbog čega teretane imaju izdvojeni "dio za muškarce". Druga je podijelila da je često dobivala komentare da je "previše snažna za ženu", dok je treća otkrila da joj je, kada je imala 13 godina, druga djevojčica rekla da ne može nositi majicu bez rukava, jer ima previše mišićava ramena. Danas, ona je ponosna na svoje snažne ruke. Četvrtu ženu su maltretirali kada je bila u osnovnoj školi zato što je trenirala borilačke vještine: "Ne samo da su moji prijatelji bili u čudu, već su i njihovi roditelji kritizirali moju mamu što mi je dopustila trenirati karate, kao da je to samo za muškarce", kaže žena.

Kayla je prošle godine bila peta na listi mladih bogataša s procijenjenom neto vrijednošću od 486 miliona dolara (s njenim zaručnikom), a na svom profilu nastavlja ohrabrivati svoje pratitelje slaviti njihova tijela, navodi News.

U odvojenim postovima nakon što je rodila kći Arnu, Kayla je otkrila najviše i najniže fitness rezultate koje je postiglo njeno tijelo nakon porođaja."Putovanje svake žene kroz život, ali posebno trudnoća, porođaj i oporavak tijela nakon porođaja je jedinstveno", napisala je ona. Bez obzira na to kako se tijelo oporavlja poslije porođaja, zaista je važno prihvatiti, cijeniti i slaviti svoje tijelo.


Kayla i njen zaručnik izgradili su svoje ogromno fitness carstvo nakon što su se prvi put sreli u teretani 2012. godine. Par je zaradio gotovo pola milijarde dolara putem Sweat with Kayla aplikacije za vježbanje koja se temelji na Kaylinoj osobnoj rutini vježbanja, koju ona zove Bikini Body Guide.

Par se zaručio u travnju 2018. godine, a tek se trebaju vjenčati.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...