Detaljne upute
402

Fitness trenerica Ellen savjetuje kako pravilno vježbati tokom vrelih dana

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Vježbanje u vrelim ljetnim danima može biti veoma naporno, ali i opasno. Naime, ljeti treba poduzeti posebne mjere opreza jer čak i najzdraviji organizam može posrnuti na temperaturama iznad 30 stepeni.

Naime, problemi mogu nastati zbog dehidracije i niskog pritiska, a svaka intenzivnija aktivnost za vrijeme velikih vrućina mogu dovesti do toplotnog udara. Fitness trenerica Ellen Džakić-Sadiković dala nam je nekoliko savjeta kada je vježbanje u toku ljetni mjeseci u pitanju.

"Što se tiče ljetnog perioda svakako bi trebalo nastaviti trenirati. Najbolji period je ujutro ili navečer. U toku dana bi trebalo izbjegavati zbog visokih temperatura i da ne bi došlo do toplotnog udara", kazala je Ellen Džakić-Sadiković.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Dodala je da je od iznimne važnosti i vaša prehrana.

"Ishrana u toku ljetnog perioda mora da bude nešto laganija i treba se bazirati na voću i povrću. Također trebate unositi što manje ugljikohidrata i šećera jer su jako teško probavljivi. Jedite češće, manje obroke. S druge strane najbitniji je dovoljan unos tekućine. Najbolje bi bilo da imate flašicu vode i svako malo da pijuckate vodu", kazala nam je Ellen.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ukoliko planirate vani ostati više od sat i po, trebate popiti litar i po vode. Iako vam ovo može zvučati kao puno vode jer je riječ o količini koja je dnevna doza, morate biti svjesni da ipak vježbate na plus 30 stepeni.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Neka istraživanja sugeriraju da kod intenzivnih treninga pijete hladnu vodu svakih deset do petnaest minuta vježbanja. Osim toga s hidriranjem organizma morate početi mnogo prije vježbanja. Uostalom alkoholu ćete također morati kazati "zbogom" na dan treninga i dan prije treninga. Slično pravilo važi i za sve napitke koji sadrže kofein.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ellen je s našim čitateljima podijelila i nekoliko vježbi koje možete raditi u udobnosti svog doma.

Sve vježbe radite deset puta u dva seta.