Da li vi trenirate
1

Fitness trener Marko Vukotić: Biti zdrav i u formi je životni stil

Piše: Selma H.P.
Marko Vukotić je profesor sporta i fizičkog vaspitanja, personalni trener, nutricionista i dugogodišnji reprezentativac Crne Gore u fitnessu. Fitnessom se Marko aktivno bavi dugi niz godina, a u tom periodu sarađivao je s mnogim javnim ličnostima iz svijeta sporta, estrade, politike i medija.

Jedno vrijeme se bavio i modelingom pa se pojavio u spotu Ane Nikolić za pjesmu "Milion dolara" i Lane Juričević "Majica".

Međutim, ljubav prema finesu je njegova prva i jedina ljubav i njegov stil života.

"U teretanu sam počeo odlaziti još kao srednjoškolac sa 16 godina. Tada sam se i zaljubio u bodybuilding, posljednjih deset godina profesionalno se bavim njim, a istovremno radim i kao trener", rekao je Marko Vukotić.

Svoju profesiju doživljava kao vrstu pomoći ljudima, jer kroz programe fitnessa i kreirane programe za ishranu njegovi klijenti postižu željene rezultate čime poboljšavaju zdravlje svog organizma, fizičku spremnost i izgled.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

"Za profesiju personalnog trenera odlučio sam se nakon svog dugogodišnjeg boravka i vježbanja u teretani. Vidio sam da sam svojim savjetima mnogo pomogao ljudima pa mi se to svidjelo. Poslije sam također vidio i da od tog posla zaista mogu pristojno živjeti i tako je sve počelo", rekao je iskreno Marko.

Svakodnevnim radom i edukacijom Marko obogaćuje svoja znanja iz prakse, ali i teorije, težeći ka neprestanom usavršavanju u fitness oblasti i zdravoj ishrani. U svom radu primijenjuje sva stečena znanja i vještine u čiji su se kvalitet uvjerili mnogi klijenti s kojima je Marko ostvario uspješnu saradnju.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

"Pravilna ishrana je zapravo osnova ukoliko želite biti fit i osjećati se dobro. Definitivno morate izbjegavati slatko, alkohol, gluten i hranu koja ima dug rok trajanja", kaže Marko i dodaje kako unos minerala i vitamina preporučuje svima, pogotovo cinka, selena, magnezija, B vitamina, C vitamina i E vitamina.

Osim toga, Marko je pobornik keto dijete, međutim, ne preporučuje je svima, jer je veoma zahtjevna.

"Keto dijeta je odlična dijeta koja se bazira na povećanom unosu zdravih masti. Proteini se uzimaju u nekim normalnim količinama, a ugljikohidrati se ne uzimaju ili se uzimaju u malim količinama. Također, veoma je bitno obratiti pažnju na dovoljan unos tečnosti, natrija, magnezija, kalija i C vitamina u toku dijete", savjetuje Marko.

Svima koji se ozbiljno žele baviti fitnessom ili bodybuildingom Marko preporučuje personalnog trenera, jer osim što će vam pomoći da pravilno vježbate, dodatno će vas motivirati da postignete svoj cilj.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

"Personalni fitness trener vam je zaista neophodan ako se profesionalno želite baviti ovim sportom. Jer zamislite samo da sami počnete učiti voziti avion. Možda biste i naučili, ali bi vam svakako trebalo puno više vremena. Isto tako je i s treningom. Ako hoćete da učite, napredujete i istovremeno uživate morate imati stručnu pomoć", kaže Marko.

On kaže i kako ne postoje univerzalne vježbe za oblikovanje tijela, jer su različite potrebe ljudi i shodno tome neke vježbe koje su odlične za nekog za drugog mogu biti pogubne.

"Međutim, ono što mogu reći je da su vježbe poput čučnjeva, mrtvog dizanja, military pressa i bench pressa vrlo stimulativne vježbe koje su poželjne svima onima koji su u stanju da ih pravilno rade", rekao je na kraju razgovora Marko.