Može začepiti pore
214

Da li je nošenje šminke tokom treninga loše po zdravlje kože

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nošenje šminke tokom intenzivnih treninga može zvučati kao loša ideja zbog neurednog izgleda koji uzrokuje znojenje, a još jedna negativna stvar koju može izazvati jeste zatvaranje pora proizvodima koje nosimo, a koji mogu izazvati akne.

Iako vlada uvriježeno mišljenje kako je nošenje šminke tokom treninga loše, osim što može izgledati jako neuredno, uz adekvatnu njegu i podlogu ne mora biti štetno po zdravlje kože.

Dok vježbamo naša unutarnja temperatura raste, a pore se otvaraju kako bi se znoj ohladio. Sam znoj ne uzrokuje akne, zapravo, istraživanje iz 2008. pokazalo je da nema značajne razlike u stanju kože između onih koji nisu vježbali i onih koji su se tuširali sat vremena nakon treninga.

Problem sa šminkom je što različiti proizvodi na vašem licu mogu prodrijeti u otvorene pore. Međutim, uz korištenje adekvatnih proizvoda za njegu i to se može spriječiti.

Dermatologinja Hiba Injibar je za magazin Stylist kazala kako šminka ako uđe u pore, može ih začepiti, što također može dovesti do akni ili neujednačene teksture kože.

Iako proizvodi otporni na znojenje mogu zvučati kao rješenje, realnost je da je većina njih dizajnirana da zadrži šminku na mjestu, a ne da zaštiti vašu kožu.

Dr. Inbar savjetuje izbjegavanje podloga na bazi ulja jer mogu proći po znojnim područjima i potencijalno uzrokovati probleme poput začepljenih pora.

U današnje vrijeme postoje neki brendovi koji čak i prilagođavaju svoje proizvode aktivnim ženama napravljenim od lakih ili prozračnih materijala kako bi se spriječilo prekomjerno začepljenje.

Također, dermatologinja je istakla da kreme sa SPF faktorom ne začepljuju pore na isti način kao šminka, te da su neophodne za bilo koji oblik aktivnosti na otvorenom.

Kako zaštiti kožu pri vježbanju

Reakcija kože na nošenje šminke tokom vježbanja zavisi od pojedinca jer se neki ljudi znoje više od drugih.

Dermatolozi bez obzira na sve, savjetuju da lice perete svake noći, a ako se redovno znojite ispod osnovnih proizvoda, preporučuju da umiješate sredstvo za čišćenje s AHA hemijskim eksfolijantima.

Oni će vam pomoći dubinski očistiti pore, pa će se sve što je ranije "zarobljeno" ispirati s lakoćom.

Bilo da se šminkate ili ne, pokušajte ne dodirivati ​​lice tokom treninga kako biste ograničili kontakt mikroba s otvorenim porama.

Nošenje šminke na treninzima samo po sebi ne bi trebalo uzrokovati probleme, a magazin Stylist tvrdi da ukoliko ipak primijetite akne nakon nekoliko teških sesija, za to bi mogla biti kriva vaša njega kože, a ne sama šminka.