Zdravstvene prednosti
28

Da li je konzumacija kukuruza poželjna u procesu mršavljenja?

Klix.ba
© Shutterstock
© Shutterstock
Kukuruz je jedna od omiljenih ljetnih namirnica, ali je ljudi znaju izbjegavati u procesu mršavljena zbog toga što je bogata ugljikohidratima. No, da li to znači da biste je trebali izbjegavati ako želite izgubiti kilograme?
Dodamo li kukuruz svakodnevnoj prehrani, on može imati brojne zdravstvene dobrobiti poput poboljšanja vida. Ima dobru nutritivnu vrijednost, a bogata je i vlaknima što je čini dobrim za gubitak kilograma.

Zbog velike količine vlakana, kukuruz se pokazao kao fantastična namirnica za pomoć pri mršavljenju. Sadržaj vlakana u kukuruzu pomaže u probavi što dodatno olakšava proces gubtka kilograma. Kukuruz je također vrlo bogat antioksidansima koji pomažu u poboljšanju metabolizma.

Kukuruz je prilično bogat mineralima i vitaminima. Odličan je izvor vitamina B1 - tiamina, ali i mnogih drugih vitamina i minerala, kao što su vitamin B5, folna kiselina, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Jedna šolja koja iznosi otprilike 164 grama žutog kukuruza sadrži samo 177 kalorija i 41 gram ugljikohidrata. Udio proteina je oko pet grama, a udio masti dva grama.

Pored toga, kukuruz je bez glutena i siguran je za osobe koje imaju intoleranciju na gluten. Odličan je i kao probiotik jer sadrži mnogo dobrih bakterija koje pomažu radu crijeva i ubrzava metabolizam, a što na kraju pomaže i u gubitku kilograma.

Treba napomenuti da kod kuhanog kukuruza, razine ferulinske kiseline se povećavaju, pružajući brojne zdravstvene dobrobiti kao što su održavanje visoke razine holesterola, dijabetes i hipertenzija. Kukuruz također ima beta-karoten i karotenoide koji pomažu u sprječavanju mnogih oksidativnih reakcija i raka u naša tijela.