Tajne borilačkog sporta
1

Boks za početnike: Najvažnije je zadržati koncentraciju i ne gubiti fokus

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema pisanju Guardiana, svi oni koji se odluče amaterski baviti boksom trebaju ispoštovati određenu proceduru kako bi izbjegli povrede i kako bi bili što uspješniji u ovom sportu. U nastavku se nalazi pet osnovnih savjeta kako da se rekreativno bavite ovom borilačkom vještinom.

Prema riječima trenera, u boksu je najvažnije da u ringu znate kada je pravo vrijeme za "spuštanje lopte na zemlju", ali također navode kako niti u jednom jedinom momentu ne smije doći do pada koncentracije kako se ne biste našli u nokautu.

Zauzmite stav

Ukoliko ste dešnjak, lijeva noga i lijeva ruka trebale bi biti isturene, a treba biti suprotno ako ste ljevak. Pronađite savršen balans tako da se možete kretati naprijed i nazad, s lijeve na desnu stranu bez prelaska preko nogu.

Držite gard

Držite obje ruke uz glavu s rukavicama malo razmaknutim kako biste sami sebi omogućili nesmetan pogled. Držite bradu dolje i vratite ruke u prvobitni položaj nakon pokušaja udaraca.

Trenirajte

Fitness je jako bitan u boksu tako da trebate raditi na izdržljivosti hodanjem i trčanjem sve dok ne budete mogli istrčati tri kilometra umjerenim tempom. Kako napredujete, povećavajte intenzitet i tempo vježbi.

Uzmite predah

Boksanje zahtijeva od vas da se opustite pod pritiskom, ali nikad to opuštanje ne smije preći u nemarnost i gubitak fokusa. Divljim mahanjem ćete trošiti ogromnu količinu energije tako da se prvenstveno usredotočite na vrijeme i tačnost ako želite zadavati brze i precizne udarce.

Držite glavu u pokretu

Pokretanje glave je suštinski dio boksa, a u pojedinim momentima potrebno je samo da se pomjerite nekoliko centimetara da biste izbjegli udarac protivnika. Vježbajte izbjegavanje udaraca stojeći u mjestu pomjerajući glavu s jedne na drugu stranu.