Apel istraživača
16

Boce koje sportisti koriste tokom treninga mogu biti leglo bakterija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bočice iz koje sportisti piju vodu ili neki drugi napitak tokom treninga mogu biti leglo bakterija ukoliko se ne održavaju na odgovarajući način, piše Popsugar.com.

Rezultati istraživanja provedenog 2018. godine u Brazilu kazuju, odnosno sugerišu, da se na bočicama s vodom, naročito onima koje nosite u teretanu, može nalaziti puno više bakterija nego što mislite.

Pokazalo se kako je 83 posto korištenih boca za trening kontaminirano, odnosno zagađeno. Tokom istraživanja je uspoređeno 30 čistih nekorištenih boca s 30 korištenih, koje pripadaju sportašima.

Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u nosu, na pazusima i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospijevaju u tkivo i tu mogu izazvati lokalnu infekciju.

Istraživači naglašavaju da nema mjesta panici jer ove bakterije najčešće neće prouzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište. Ipak, sugerišu da je bocu neophodno prati nakon svakog korištenja.

Također, naglasili su kako je uvijek puno bolja opcija odabrati čelične, metalne ili staklene boce, a izbjegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.