Zaljubljenica u fitness

Bili smo na treningu s Amrom Džeko: Kako izgleda put od dječije gimnastike do zdravog stila života

Proveli smo dan u teretani s Amrom Džeko i upoznali se s njenim zdravim navikama (Foto: I. Š./Klix.ba)
Proveli smo dan u teretani s Amrom Džeko i upoznali se s njenim zdravim navikama (Foto: I. Š./Klix.ba)
Razgovarala: Ilma Bobeta
14.06.2023. u 22:43

Amra Džeko, proslavljena bh. manekenka i supruga najpoznatijeg bh. nogometaša Edina Džeke, strastvena je zaljubljenica u fitness i zdrav način života. U razgovoru za Klix.ba govorila je o svojim zdravim navikama, tome koliko se razlikuje "u svoja četiri zida", ali i pitanjima nogometa koja mnoge interesuju.

Negdje između Italije i Bosne i Hercegovine, nogometnog terena i vlastitog doma, privatnosti i javnosti, te majčinstva i karijere, Amra Džeko sasvim je obična žena, majka i supruga. Jedna od njenih najvećih strasti je trening, za koji uspijeva naći vremena i unatoč užurbanoj svakodnevnici. Stoga smo iskoristili trenutke dok je Amra u Sarajevu i posjetili je u njenom omiljenom fitness centru.

Prva ljubav joj je bila gimnastika, najveća atletika, a danas živi fitness (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prva ljubav joj je bila gimnastika, najveća atletika, a danas živi fitness (Foto: I. Š./Klix.ba)

Amrin dan započinje ujutro prije sedam sati. Nakon jutarnje kafe u miru i "preslaganja" obaveza, djecu vodi u školu i vrtić, a zatim odlazi na trening. To što je stigla u rodni grad, bila je idealna prilika da porazgovaramo s njom o zdravim navikama koje praktikuje, tome zašto su one bitne za svakog pojedinca, ali i kako potražiti motivaciju ukoliko nam je nedostaje.

"Obaveza odlazaka na treninge i cijela ta rutina usađeni su u mene od moje šeste godine i uspjeli su se zadržati sve do danas. Ljubav prema sportu rodila se još od malih nogu kada me mama odvela na prvi trening sportske gimnastike. Bilo je to pred sami početak rata i tada sam se zaljubila u gimnastiku i osjećaj slobode kada sam u tom ambijentu. Ubrzo sam počela trenirati karate i taekwondo, a uporedo i atletiku, koja je postala moja najveća ljubav. To se nastavilo i tokom rata. Trenirala sam u podrumima i bio je to ritam koji se nikada, ni tokom te četiri godine, nije prekinuo", započinje Amra.

Potaklo je to da se prisjeti i svojih sportskih takmičenja - školskih, državnih i međunarodnih, a i onog najslađeg iskustva - osvajanja medalja. Od dječije razonode, trening je postao njen način življenja, u kojem danas istinski uživa, ali i koji joj donosi brojne prednosti.

Uz tjelovježbu je bitna i pravilna ishrana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Uz tjelovježbu je bitna i pravilna ishrana (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Treniram gdje god se nalazila i tog dana imala priliku da se bavim sportom. Želim da i u nekim godinama budem u mogućnosti raditi što više stvari koje sam mogla kao mlađa. Ako nekada ne mogu otići u teretanu - jer su mi djeca bolesna ili nemam pomoć kome ih ostaviti - pri ruci mi je nekoliko tegova koje imam u kući. Ako nemam tegove tu je stolica, jastuk. Nekada mi i djeca 'priteknu' u pomoć. Vikendima često budemo sami pa to iskoristim za razonodu. Napravim prepreke u kući i tako, igrajući se s njima, i ja obavim trening za taj dan", kroz smijeh govori Amra.

Trening ili odmor. Zašto ne oboje?

Svoje rutine ne odriče se ni tokom odmora, a naročito joj je drago što uspijeva motivisati i sebi bliske osobe. Tome je, priča nam, doprinijelo i što je za vrijeme boravka u Engleskoj dobila licencu za trenericu, nakon čega je osjetila još veću potrebu da nekoga uvede u svijet treninga.

"Često me pitaju kako to da treniram i na odmoru. To je jednostavno nešto što volim, moja psihička i fizička potreba i nešto što radim sa užitkom. Kada sam u prilici da biram hotel kod odlaska na odmor, prvo gledam teretanu ili, primjerice, ako neki od par hotela ima bolju teretanu ili sprave koje mi odgovaraju, on će prevagnuti. Ujutro se dižem prije ostalih i primijetila sam da tu energiju uspijevam prenijeti i na druge. Nekoliko prijateljica uspjela sam dovesti do situacije da zavole fitness i da mi danas kažu da ne mogu bez treninga. Na to sam posebno ponosna", objašnjava nekadašnja manekenka.

Nekadašnja manekenka ima i licencu za trenericu, a zadovoljstvo joj je i druge
Nekadašnja manekenka ima i licencu za trenericu, a zadovoljstvo joj je i druge "uvesti" u svijet treniranja (Foto: I. Š./Klix.ba)

Amru smo pitali i koje su to vježbe odgovorne za njenu vitku figuru, a ona nam kaže da su njen izbor kombinacija kardio i treninga s tegovima, dok su joj odmah tu i vježbe za noge.

"Jako volim kardio treninge. Trčala bih i skakala po cijeli dan, međutim, shvatila sam da su tegovi i taj neki statički trening, u biti ti koji prave razliku i donose najbolje rezultate. Sedmično gledam da pored dva kardio treninga, odradim i tri sa tegovima - ili obrnuto, ali da držim neki balans", govori Amra.

Kada je u Sarajevu, treninge obavlja u sadašnjem fitness centru BodyArt, gdje smo je, na reotvorenju prostora, i zatekli. Ističe da objekat drže njeni jako dobro prijatelji te da je on opremljen najmodernijim spravama, u skladu sa svjetskim standardima.

"To je nekada bila jedina teretana za koju sam znala. Kada sam je tek upisala nalazila se u famoznoj Zetri i kratko je trebalo da Alen i Lejla, njeni vlasnici, postanu moji najbolji prijatelji koje danas gledam kao porodicu. Toliko volim kako se odnose prema poslu i što njeguju prave vrijednosti, a danas su sve to smjestili u novi, fenomenalan prostor. Sve ono što sam vidjela vani, gdje god sam išla, sada mogu tu pronaći. Jutros sam odradila trening i oduševljena sam jer Sarajevo ima jedno takvo mjesto za treniranje," otkriva Amra i dodaje da su uspjeli nabaviti i sprave koje najviše voli - stepenice (stair master), kardio spravu, "ubicu" - kako je ona naziva i tri sprave za gluteuse - hip thruster, standing abductor i spravu za čučanj.

Gdje god se nalazila - vremena za trening uvijek ima
Gdje god se nalazila - vremena za trening uvijek ima

Svojom istrajnošću, Amra je uspjela održati fit formu i nakon pete trudnoće, a otkriva nam da su adrenalin i fizički izgled tek "šlag na tortu". Najbitniji efekti aktivnog načina života tiču se našeg zdravlja, za koje napominje da mora biti broj jedan.

"Pojedem i ja nekad čokoladu..."

U nastavku, Amra se osvrnula i na važnost ishrane u cijelom ovom procesu. Iako je, kaže, veliki gurman koji se nije odrekao omiljenih "zadovoljstava", ipak ima granice.

"Uvijek napominjem da je ishrana na prvom mjestu. Čim imam par kilograma viška, osjećam se umornije, koncentracija mi pada i mrzovoljnija sam. Ono što primijetim na sebi, a pogotovo nakon trudnoća je da, ako želim doći do željenog izgleda i skinuti višak kilograma, to je teško bez da korigujem ishranu. Ona je 80, a tjelovježba nekih 20 posto tog procesa", priznaje Amra.

Amra je veliki gurman i tvrdi da voli sve jesti (Foto: I. Š./Klix.ba)
Amra je veliki gurman i tvrdi da voli sve jesti (Foto: I. Š./Klix.ba)

Priznaje i da nikada nije bila pobornik dijete.

"Veliki sam gurman i jako volim jesti. Čak šta više, dijeta je naziv za pravilnu ishranu, a ne odricanje od hrane. Upravo zato, smatram da je najbitniji balans. Bitno je imati taj cheat meal, pojesti čokoladu ili fast food, samo ne treba da te navike vladaju našim životom. Naravno da treba unositi minimalno slatka i što manje ugljikohidrata, ali to ne znači da ih se trebamo skroz odreći. Bitnija je količina hrane koju jedemo, kako kombiniramo namirnice i u kojem vremenskom periodu ih jedemo", objašnjava Amra, koja svoje zdrave navike nastoji prenijeti i na svoju djecu.

Na tanjiru joj dominira povrće, a jaja su neizostavna

"U obrocima dominira povrće, a pogotovo svježe, koje jedem u količinama koje ne vagam. Ako sam u situaciji da želim postići neke rezultate, tada smanjim ugljikohidrate ili za ručak pojedem manju gramažu riže u kombinaciji sa povrćem, dok ga za večeru jedem samo s proteinima. Za doručak su nezaobilazna jaja - jedno cijelo i dva bjelanca, u kombinaciji sa trećinom avokada i kriškom integralnog hljeba", kaže Amra.

Vitku figuru zadržala je nakon svake trudnoće
Vitku figuru zadržala je nakon svake trudnoće

Iako živi u Italiji, zemlji pizze, Amra nam priznaje da su jedine dvije stvari koje ne voli jesti kečap i masline - ujedno i sastavni dio brojnih recepata za ovaj italijanski specijalitet. Smatra i da se u našoj zemlji počelo pridavati više pažnje zdravom načinu života.

"Mislim da se nalazimo na puno boljem mjestu i da je sve nekako došlo na veći nivo, čime se ponosim. Koliko god naša hrana bila ukusna, u isto vrijeme je prilično i nezdrava, no vidim da su se ljudi što se tiče ishrane promijenili i da biraju ono što je zdravije. Također, prije 20 godina je postojala jedna teretana, a danas prostora za treniranje ima napretek", govori Amra.

Pravo vrijeme za treniranje je sada, a najsretnija majka je najbolja majka

Ukoliko se pitate šta treba poduzeti da dođete do željenog cilja, ali i kada je najbolje vrijeme da počnete trenirati, odgovor je jednostavniji nego što mislite.

"Sad i samo sad. Ne čekati ponedjeljak, april, maj pa da se spremamo za ljeto. Uvijek je pravo vrijeme. Najbitnije je da čovjek krene i prikupi motivaciju, ne samo početnu, nego i onu koja će ga i zadržati. Danas imamo toliko načina za to - od društvenih mreža, aplikacija i YouTube kanala gdje različiti treneri postavljaju čak i videe kompletnih treninga, što sam i sama radila. Ko je u mogućnosti, super je anagažovati i trenera jer on može zadržati onaj momenat kada znamo da imamo zakazan trening na koji 'moramo' otići. Načina je puno i mislim da svako od nas može i mora naći vremena pa makar to bilo 20-30 minuta dnevno", govori Amra pa zaključuje:

"Današnji način života je prebrz, haotičan i imamo previše obaveza. Naročito žene su konstantno pod stresom. Nametnuto nam je da moramo biti i domaćice, super kuharice, odlične majke, uzorne supruge, pritom super izgledati, biti sređene, nasmijane i žene sa uspješnom karijerom. Teško je sve uskladiti, ali mislim da moramo naučiti da sebe i naše mentalno zdravlje stavimo na prvo mjesto. Dugo mi je trebalo da nađem vrijeme za sebe i shvatim da je najsretnija majka - najbolja majka. Meni je tih sat vremena u jednom danu, gdje god, kako god, sasvim dovoljno i ta potreba je nešto za šta se borim i rukama i nogama", govori Silajdžić-Džeko.

Nedavno je postala majka još jedne djevojčice, Hane
Nedavno je postala majka još jedne djevojčice, Hane

A, kako Amra izgleda tamo gdje je "ne vidi niko"?

Zdrav život je onaj koji ima dozu privatnosti, a javnim osobama je ponekad to jako teško pronaći. Amru smo pitali i koliko se razlikuje kada se nađe među svoja četiri zida, a ona nam kaže da, kao i svi, ima svoje momente.

"Često me pitaju kako ja to nikad nisam ljuta, već sam uvijek nasmijana i ništa me ne može izbaciti iz takta. To naprosto nije tačno. Jesam neko ko se jako puno smije, voli život, ljude, i iz svake negativne situacije gleda da izvuče nešto pozitivno. Ne razlikujem se između ta četiri zida, ali različite situacije bude i različite verzije mene. Kada su pitanju djeca, znam biti paranoična i burno reagovati čak i kada je u pitanju obična prehlada pa se Edin nekada i ljuti na mene. Kažem za sebe da sam control-freak. Moram sve držati pod kontrolom i zbog toga na sebe stavljam dodatni pritisak i od nekih situacija koje nisu takve, ja pravim veliki stres", iskrena je Amra.

Iako je vatrena navijačica FK Sarajevo, Amra nam otkriva da bez našeg Dijamanta, a svog supruga, ne bi ovoliko "živjela nogomet". Ipak, u porodici Džeko, najemotivnije se doživljavaju trenuci sa terena, a to je došlo do izražaja i tokom finala Lige šampiona.

"Rodila sam se kao vatreni navijač Sarajeva i to je nešto što sam naslijedila od porodice. Moj tata i amidže su bili istinski fanatici tog kluba, a i ja uz njih. Iako pored toga nisam pratila nogomet, uz Edina sam ga zavoljela do te mjere da mi bi mi ljeti nedostajale utakmice. Tako je i danas. Edin gaji najveću strast prema nogometu. Prati sve lige, sve utakmice, zna sve igrače i njihove karijere. Mislila sam da je to slučaj sa svakim nogometašem, ali malo je takvih. Normalan je i prirodan splet okolnosti da sve to prenese i na nas. Istina je da se nogomet kod nas živi punim plućima ", kaže Amra pa nastavlja:

Amra je brižna majka, a kad su djeca u pitanju tvrdi da je
Amra je brižna majka, a kad su djeca u pitanju tvrdi da je "control-freak"

"Dalija, a pogotovo Hana su još uvijek male, ali Una (7) i Dani (5,5) jako dobro razumiju nogomet i sve ih zanima oko toga. Dani je lud za tatom i loptom, a Una ga prati. Nema druge igračke koja ga sad može obradovati ili fascinirati kao što to može lopta ili dres. Nisam vjerovala dok nisam osjetila toliku ljubav i strast u njemu. Nakon finala Lige šampiona djeca su plakala i bila neutješna, da bi u jednom trenutku, kada se smirila, Una utješila Danija i rekla mu 'Pa nema veze Dani, tata ima puno drugih trofeja, uredu je'", priča Amra.

Mališani, tvrdi, pričaju tri jezika. Najbolje im ide engleski, no u kući obavezno govore i "bosanski, s italijanskim naglaskom".

Život u kojem se živi nogomet je lijep, ali ponekad nije jednostavan

Osim lijepih strana koje im je donio svijet nogometa, porodica Džeko se često susreće i sa odlukama koje mijenjaju njihove živote iz korijena. Poznato je kako Edinu uskoro ističe ugovor u Interu, a interesi za njega su se pojavili i iz Turske te Saudijske Arabije. To otvara mogućnost da ponovo moraju seliti cijeli svoj život.

Cijela porodica Džeko živi nogomet, a tako je - naravno - zbog Edina
Cijela porodica Džeko živi nogomet, a tako je - naravno - zbog Edina

"Imali smo sreću da je Edin bio zadovoljan duži niz godina u svakom klubu, pogotovo otkako smo zajedno. Međutim, svjesni smo ovog načina života koji, uz sve lijepe stvari, nosi i nekoliko negativnih strana, ali kojima se prilagođavamo. Edinu sam uvijek govorila, i uvijek ću stajati iza toga - on treba da donese takve odluke. Nogomet ima taj prioritet i on će trajati još nekoliko godina, a mi smo tu kao najveća podrška. Cijeli taj put - mijenjanja škola i ostavljanja prijatelja - smo prošli sa Sofijom i osjetili smo njen bol i tugu zbog toga, no danas je to oblikovalo u stabilnu i čvrstu osobu, koja se brzo adaptira na sve okolnosti", priča Amra.

Pred sam kraj našeg razgovora, pitali smo Amru i ono što vjerovatno sve zanima - koliko će dijamant još "vladati terenom".

"To je zaista nepredvidivo. Nogomet je takav da se nikada ne zna. Edin je imao sreću da nikada u životu nije imao velike povrede i da se uvijek dobro osjećao. Veliki je profesionalac u svakom smislu, a ulogu u njegovoj dugoj i sjajnoj karijeri igra i ishrana. Mislim da će to sigurno još dugo trajati, a naročito zbog dobrog zdravlja i snage te njegove ogromne ljubavi i strasti prema ovom sportu", jasna je bila Amra.

Edin će se uskoro suočiti s važnim pitanjem u karijeri
Edin će se uskoro suočiti s važnim pitanjem u karijeri

Prije važnih odluka, bračni par će zajedno sa djecom napuniti baterije u Dubrovniku gdje tradicionalno provode ljeto svake godine, dok su dio odmora izdvojili i za putovanje u Tursku.

U duhu zdravog načina života koji vodi, Amra je naspolijetku imala i poruku za čitatelje našeg portala, a podsjetivši koliko je bitno pronaći rutinu u kojoj se može i uživati, dala je do znanja i šta im može biti podstrek.

"Jako je bitno staviti zdravlje, a ne izgled kao prioritet. Postaviti realne ciljeve i ne očekivati velike rezultate preko noći. Mislim da bi to bio jedan veliki korak naprijed. Naravno, pomaže ako to možete raditi u paru, s partnerom, drugim članom porodice ili prijateljem... Jer, zaista, velika je pomoć, ali i bogatstvo motivisati jedni druge u fazama jednog novog i lijepog poglavlja vašeg života", zaključuje Amra.

13