lifestyle
1.3k

Fahrudin Bravo, sarajevski taksista koji spašava pse lutalice: Moja ljubav prema psima nema granice

Piše: E. S. H.
(Foto: Facebook)
Fahrudin Bravo je Sarajlija koji je već odavno poznat kao heroj po spašavanju životinja. Njegova ljubav prema psima nema granica i svoj život je posvetio upravo pomaganju i spašavanju pasa lutalica.

Fahrudina prijatelji zovu Caki, a znaju koliko je uradio za pse lutalice i bolesne životinje. Prošle godine u januaru je ušao u ledenu Miljacku kako bi spasio psa lutalicu. Nakon toga zajedno s prijateljicama Amirom Kofrc i Edinom Pašić, također velikim ljubiteljicama životinja, spasio je i psa s krova ruševne kuće.

Pas je bio prikliješten gredom u predjelu vrata, a njih troje bez razmišljanja su se popeli na krov koji se svaki čas mogao urušiti pod njihovom težinom i skidali su crijep po crijep kako bi došli do zaglavljenog psa.

U razgovoru za Klix.ba Caki nam je kazao odakle tolika ljubav prema psima. Na početku razgovora je kazao da su se psi poslije rata počeli sklanjati s ulica Sarajeva te da je tada prepoznato da su te životinje ugrožene i da jednostavno nestaju.

"Tada smo im počeli pomagati na sve moguće načine, zbrinjavati ih, udomljavati i sklanjati s ulica. Nisam ni u jednom udruženju, skupa s ljubiteljima pasa volonterski pomažem životinjama. Trudimo se pomoći onoliko koliko možemo. Bude teško jer mislim da sam uvijek mogao uraditi više, ali nažalost, ne mogu u jednom trenutku biti na više mjesta", kazao nam je Fahrudin Bravo.

Ovaj iskreni humanista i zaljubljenik u pse govori s mnogo emocija. Kaže da je njegova ljubav prema psima nemjerljiva, zbog mnogo obaveza je digao ruke od svog primarnog posla, taksiranja, a život je posvetio humanitarnom radu i pomaganju životinjama.

Njegov pas Barni je jedini pas lutalica u Zagrebu. Kroz smijeh nam je Fahrudin ispričao kako je njegov petogodišnji pas Barni nakon operacije pobjegao iz veterinarske ambulante u Sopnici u Zagrebu u koju je doveden na liječenje. To se desilo prije tri mjeseca, a u potragu su se priključili i brojni Zagrepčani, policija, kolege taksisti, a polijepljeno je blizu tri hiljade plakata za novčanu nagradu ukoliko se pas pronađe.

"Barni je dobio nadimak 'sarajevski specijalac'. Već tri mjeseca vuče za nos kompletan jedan grad, a i mene. Odem u Zagreb, tražim ga, prijatelji daju nagrade da ga pronađu, a Barni pojede šta se ima pojesti i ode. Niko mu ne može ništa i on je jedini lutalica u gradu", kazao nam je Fahrudin.

On ima jednog psa kući, jer kaže da je najjadniji onaj pas koji je u njegovom domu jer on nikada nije kući i nema vremena da brine o psima koji su zatvoreni. Pored svog psa brine za najmanje 50 pasa.

"Ja nisam luđak koji kupi sve pse redom. Svaki pas kojeg sam spasio ima svoju priču, nekog je udario automobil, neki je bolestan, imaju uglavnom svoju priču i svaki ima svoje ime", ispričao nam je ovaj Sarajlija i napomenuo da mu je podrška porodice najvažnija, jer su shvatili njegovu ljubav i imaju razumijevanje za njegovo često odlaženje od kuće.

Najveći uspjeh je kada se sve završi dobro. Ispričao nam je slučaj kada je pas bačen s mosta na Ciglanama pri čemu mu je slomljena kičma, a konstatacija veterinara je bila da više nikada neće hodati.

"U Zagrebu su nam veterinari kazali da je šansa da će ponovo hodati jedan posto, a jučer sam dobio video kako on trčkara po Zagrebu. To je pas s kojim se vrijedno radilo i to je ono što nam puni baterije i energiju da možeš još mjesec dana bez spavanja, samo da im pomažeš", istakao je naš sagovornik.

Za sebe kaže i da vjeruje da ga razumiju samo iskreni ljubitelji životinja.

Fahrudin Bravo je kazao i da se on zalaže za sklanjanje agresivnih pasa s ulica i za njihovo smještanje u azile.

"Mi nismo za to da se Sarajevo pretvori u grad pasa. Ima i evropskih metropola kao što su Atina, Istanbul... gdje psi, sterilisani, neagresivni i zdravi, žive po ulicama. Čak imaju i automati za hranu za pse. Zašto i mi ne bismo živjeli tako s njima. To su inteligentna živa bića koja mogu pružiti ljubav", zaključio je u razgovoru za naš portal Fahrudin Bravo.

Njegova ljubav je neopisiva, a najveća želja je da pomogne psima. Izrazio je nadu da će svaki ovakav razgovor bar malo doprinijeti u zaštiti životinja te da će probuditi svijest kod građana o spašavanju životinja. Još jednom je napomenuo da agresivne pse svakako treba skloniti s ulica kako bi se spriječili napadi na ljude koji mogu imati velike posljedice.