BiH
24

Milena Malešević iz Sarajeva je spasila i udomila stotine pasa

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Milena Malešević (65) iz Sarajeva jedna je od rijetkih koja je svoj život odlučila posvetiti spašavanju napuštenih, bespomoćnih, bolesnih i često teško povrijeđenih pasa, a godine tokom kojih je pomagala velikom broju napuštenih životinja, obilježili su i teški i potresni, ali i radosni trenuci.

Sve je počelo prije više od 20 godina, a otad je Milena spasila više stotina pasa, znatno je više nahranila, dok je samo u posljednjih nekoliko godina uspjela pronaći dom za najmanje 400 njih.

Uprkos savjetima pojedinaca da u ovaj "posao" ne ulazi, jer neće izdržati sama, Milena kaže da nikada nije posustala, niti okrenula glavu od nekog psa kome je bila potrebna pomoć.

Svi psi registrovani

U zbrinjavanju pasa lutalica ne uživa pomoć svog grada, pomažu joj ljubitelji životinja iz čitavog svijeta, a svoj spasilački nagon ne može opisati riječima, ali tvrdi da je zbog onoga što radi izuzetno ponosna.

"Fizički uglavnom sama radim. Finansijski imam svoje donatore vani, imam svoj tim vani, koji kontroliše finansije, koji skuplja finansije, koji šalje za hranu za skloništa, za bolesne. Šalju mi lijekove, kojih nema ovdje. To su razni vitamini i sve moguće potporne terapije", ističe Milena.

Kada naiđe na ugroženo i bespomoćno biće, Milena ga dovede kući, nahrani, okupa, obezbijedi pregled kod veterinara i onda sama liječi, a kada ojačaju, traži im dom u kojem će biti slobodni, zaštićeni i sretni. Kako kaže, ovog mjeseca njih desetak treba napustiti BiH.

"Žao mi je što nisam mogla da vodim statističke podatke. Ja znam gdje su moji psi. Moji psi su svugdje registrovani i ne idu nasumice nikuda", ističe Malešević i dodaje da je Engleska zemlja u koju najčešće idu, jer, kako kaže, trenutno tamo ima najveći broj ljudi koji brinu o finansijama i udomljavanju.

Stan poput veterinarske ambulante

Pored Engleske, u kojoj joj pomaže Britansko udruženje za zaštitu životinja, Milena je uspjela pronaći dom za pse i u SAD-u, Francuskoj, Italiji, skandinavskim zemljama te u Sloveniji u kojoj sarađuje s Društvom za zaštitu životinja "Angels Animals".

O najugroženijima Milena se brine u svom malom stanu, na 12. spratu u kojem je nemoguće ne primijetiti ogromnu količinu lijekova posloženih na policama i u mnogobrojnim ladicama.

"Ja ništa ne prepuštam slučaju. U kući držim bolesne pse, pse koje moram da držim na infuziji, na lijekovima. Nevakcinisane pse, koji su bolesni i koji ne mogu da idu u čopore, bez obzira što tamo (u skloništima) imam odjeljke za sve: za male, za velike, za majke, za bebe", kazala je.

Ističe da svoje pse uglavnom sama liječi, a kada je potrebno uvijek zatraži pomoć od veterinara.

"Imam par veterinara u Sarajevu s kojima sarađujem. Imam veterinara koji je 24 sata dostupan ako treba. Kada je pas bolestan, on dođe i pregleda, odredi terapiju i ja to sama radim“, dodala je.

Milena brine o još 170 pasa

Pored onih u stanu, Milena se brine o još 170 drugih pasa kojima pomoću donacija osigurava hranu, lijekove, smještaj i za koje neumorno traži stalni dom. Nemali je broj i onih koje hrani u svojoj okolini.

"Moji psi moraju da idu iz ove zemlje. Ja imam dva azila u Pazariću koje drže domaćini u svom posjedu, u svojim objektima. Ja to kontrolišem i oni to zaista drže na nivou. Imam hrane, oni njima kuhaju, dezinfikuju mjesto svaki dan", kazala je Milena, ističući da je ponekad zaista bolje ostaviti psa na ulici, nego se loše brinuti o njemu.

Prisjećajući se mnogih situacija kojima su ona i psi koje je spašavala bili izloženi, a o kojima, kako kaže, da ima vremena može napisati roman, počinje pričati o Mari, kuji koju dugo vremena nije uspijevala savladati, a kojoj je bila neophodna pomoć.

"Napravila sam tim ljudi, stručnih. Dala sva sredstva koja će da je opiju i na kraju su je uhvatili. Bilo je nemoguće savladati je. E, ta 'nesretna' kuja što je bježala od mene, otišla je u Englesku sama, ali njena dva kučiča od prije dvije, tri godine su sada zajedno s njom u Engleskoj. Oni su slobodni, imaju baštu, kuću, ulaze, izlaze. Ona se već pripitomila i kad je došla među svoja dva kučića, već velika, ona je njih prepoznala i oni sada žive zajedno, igraju se, šetaju...", ponosno prepričava jednu od mnogih priča.

Prema procjenama, na ulicama Sarajeva boravi više 10.000 pasa lutalica, od kojih su većina napušteni. Taj broj se ne smanjuje, a za taj negativni trend Milena, između ostalog, smatra odgovornim vlast i pojedince iz drugih okolnih mjesta koji svoj problem rješavaju tako što čopore prevezu i ostave na trgovima i ulicama glavnog grada BiH.